Промените, които авиокомпаниите въведоха заради COVID-19

Пътуванията напълно промениха облика си вследствие на пандемията

Промените, които авиокомпаниите въведоха заради COVID-19

Снимка: Unsplash

2021 ~ 1 мин. четене

Туризмът е един от секторите, които претърпяха най-големи промени и понесоха най-тежко икономическия удар на коронавируса. За да накарат пътниците да се върнат на борда на самолетите, авиокомпаниите въведоха редица допълнителни санитарни мерки. „Политиките, които авиокомпаниите въведоха, помагат на хората да се чувстват по-добре на полетите“, казва Пол Тумповски, главен изпълнителен директор на Skylark.

Ето и няколко от големите промени, които настъпиха в туризма, вследствие на пандемията.

Таксите за отмяна на полет остават в историята

Четири от най-големите американски превозвачи премахнаха допълнителните такси, които се начисляват при промяна на дата на полета. American Airlines, Aliaska Airlines, United Airlines и Delta Airlines уточняват, че въпросните допълнителни тарифи едва ли скоро ще започнат отново да се прилагат.

Други авиокомпании пък предприемаха тази стъпка временно. Само за периода, когато бяха въвеждани строги противоепидемични мерки и границите на отделните държави бяха затваряни.

Хигиената на борда на самолетите е на най-високо ниво

Почти всички авиокомпании въведоха допълнителни мерки за безопасност на борда на самолетите си. Qatar Airlines например въведе правило за задължително носене на предпазни маски както от екипажа на самолета, така и от пътниците. На борда на Turkish Airlines маските също са задължителни. Освен това всеки полет си има и специално назначен експерт по хигиена: член на екипажа, отговорен за дезинфекцията на тоалетните и спазването на разпоредбата за носене на маски. През пролетта на миналата година авиокомпанията забрани използването на баровете на борда на самолетите, сега те отново са отворени, но при спазване на строги мерки за безопасност. Singapore Airlines пък предоставя пакет от лични предпазни средства на всички пътници.

Тестването на летищата става все по-пoпулярно

Някои от големите летища по света започнаха да предоставят възможност на пътниците да си направят бърз и PCR тест преди заминаване. Такава е практиката например на летищата в Далас и Сан Франциско.

Подкрепи Economic.bg