Промените в МВР пестят на бюджета 65 млн. лв. годишно

Синдикатите реагираха остро на предложенията на Бъчварова

Промените в МВР пестят на бюджета 65 млн. лв. годишно
132 ~ 1 мин. четене

65 млн. лева годишно ще се спестят от промените в Закона за МВР. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова при представянето на промените пред синдикати и депутати в Народното събрание.

Тя уточни, че близо 13,7 млн. лв. ще дойдат от намаляването на отпуските на полицаите от 30 на 25 дни. Още 22 млн. лева пък ще се спестят от изваждането на административни услуги като лични документи регистрация на коли и преместването им в Център за предоставяне на услуги, който ще е на самоиздръжка. Парите ще бъдат спестени от заплатите на 1432 служители, които ще работят в него.

Постъпилите в системата след 2017 г. ще получават по-малко обезщетения – от 20 на 12 заплати. Това спестявало още 30 млн. лв. до 2030 г., твърди Бъчварова.

Синдикалните организации реагираха остро на предложените промени. Като най-голям проблем те определиха преструктурирането на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Изпълнителна агенция към Министерството на вътрешните работи. Синдикатите не се съгласиха и с орязването на социалните придобивки на органите на реда.

Подкрепи Economic.bg