МЗ: Закриването на Фонда за лечение на деца е за по-малко бюрокрация

Досега родителите е трябвало да подават документи и към НЗОК, и към Фонда

МЗ: Закриването на Фонда за лечение на деца е за по-малко бюрокрация
Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина от закриването на Фонда за лечение на деца. Единствената цел е съчетаване на най-добрите практики на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Фонда. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод реформите, планирани в здравния сектор. Промените предвиждат закриване на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации.

Агенциите по трансплантации и медицински одит ще се обединят в нова Агенция за медински надзор. Дейностите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Комисията за лечение в чужбина, които ще бъдат закрити, ще преминат към НЗОК.

Основната цел на промените е повече прозрачност и по-малко бюрокрация в здравеопазването, тъй като са установени пропуски в работата на различните институции. „Досега децата и техните семейства не само трябваше да търсят поне три оферти за лечение в чужбина, но и да подават документи и към Касата, и към Фонда за лечение на деца в чужбина“, обясни Начева.

Здравният зам.-министър посочи също, че за Фонда и Комисията за лечение на деца в чужбина са били предвидени общо 16 млн. лв. След вливането на тези структури към НЗОК тези средства ще продължат да се отпускат, за да се подобри административния капацитет на Касата и да не се отслабва контролът, който двете структури са изпълнявали.
Коментари: 0