Промяната на стратегията на Фед повиши индексите

Централната банка ще се стреми да толерира инфлация, достигаща нива над 2% за кратки периоди от време

Промяната на стратегията на Фед повиши индексите

Снимка: БТА

284 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

През изминалата търговска сесия Джером Пауъл, председателят на Фед, отрази новия подход на централната банка относно монетарната политика и лихвените проценти в САЩ. Фед ще се стреми да толерира инфлация, достигаща нива над 2% за кратки периоди от време. В допълнение, лихвените проценти ще продължат да бъдат държани близко до нулата.

Историческата смяна на посоката, която ще бъде приета, ще се стреми да стимулира пазара на труда и икономиката с цел да се възстановят от пандемията. Това означава, че САЩ ще са в готовност да продължат инжектирането на фискални стимули в икономиката за по-дълго време.

След речта на председателя Dow Jones нарасна с 0.6%, следван от S&P500, който скочи с 0.2%, като за кратко се търгуваше над 3 500 пункта. Акциите на американските банки също нараснаха след изказването на Фед: Citigroup поскъпна с 1.7%, акциите на JPMorgan, Bank of America и Wells Fargo скочиха с над 1.9% за деня. Европейските пазари затвориха сесията на по-ниски нива. FTSE100 се понижи с 0.75%, докато немският индекс DAX30 отстъпи с 0.71% за деня.

Цената на петрола падна, след като урагана Лаура удари бреговете на САЩ с ветрове от над 240 км/ч. Brent се понижи с 1.3%, като се търгуваше за 45.10$ за барел, докато WTI спадна с 0.8%, търгувайки се за 43.04$ за барел. Златото приключи деня с волатилна сесия.

Ценният метал нарасна 1.1% по време на речта на Джером Паул, след което се понижи с 2%, поради поскъпването на долара заради предстоящата промяна на монетарната политика на САЩ. Златото се търгуваше на нива от 1 925.19$ за тройунция в края на изминалата сесия.

Акценти от днес

Личен разходи  – САЩ

През утрешният ден, в САЩ ще бъде публикувана информация за личните разходи на населението, която се базира на отчетената инфлация през последния месец.  Индивидуалното потребление е едно от най-големите крила на икономическата активност в САЩ, спрямо публикуваната информация може да се анализира в какво състояние се намира Американската икономика.

Walmart – Седмична

Акциите на компанията успяха да пробият възходящия тренд канал, което е индикатор за силно повишение на цената. Индикаторът MACD показва силен обем на купуване, което подсилва движението на пазара. От друга страна цената е направила фалшив подобен пробив в края на първото тримесечие. При натиск от пазара е възможна корекция до 50-седмичната средна в долната граница на канала около психологическото ниво от 120.

USD/JPY – Дневна

Валутната двойка образува низходящ тренд от началото на април. По-ниските върхове, съчетани с натиска на 50-дневната средна, която се намира на нивото на текущата цена, са добри индикатори за къса позиция под психологическото ниво от 105.00. Индикаторът MACD показва ниски стойности на покупателен обем и при възможен натиск от пазара, движението на валутната двойка може да има корекция.

Natural Gas – Седмична

Цената на природния газ успя да достигне нивото си от последното тримесечие на 2019. Суровината се намира точно на ниво при силно заформена съпротива. Стойността е точно под 200-периодната средна, съчетано с индикатора Стохастик, който не подсказва за обръщане на текущото движение въпреки, че цената се намира в прекупена пазарна стойност. При неуспешен пробив на 200-периодната средна, може да се очаква цената да достигне психологическото ниво от 1.750, където движението среща заформена подкрепа.

CAC40 – дневна

Френският индекс образува движение тип консолидация от началото на юни. 200-дневната средна се намира над тренд канала, като текущата цена е малко под зоната на съпротива. При успешен пробив на съпротивата, може да се очаква цената да стигне нивото на 200-дневната средна. Въпреки това, цената е направила неуспешен опит да навлезе в зоната на съпротива през изминалия ден, което може да е индикатор за низходящо движение до зоната на подкрепа.

Подкрепи Economic.bg