Протест в Барселона срещу действията на Испания

Много пътища в града и извън него са блокирани

Протест в Барселона срещу действията на Испания

Снимка: Twitter

Около 8 хил. души се събраха на площад „Сант Жауме” в центъра на Барселона, традиционното място, на което се събира сепаратисткото движение на Каталуния. Те протестират срещу действията на испанските власти, които задържаха няколко бивши каталунски лидери. 

Основният лозунг на протестиращите беше призив за „освобождаване на политически затворници”. Протестиращите през целия ден са блокирали главни пътища в града и дори магистрали. Магазините и предприятията в региона функционираха нормално, пише Reuters. Властите в региона реагираха на вълната от задръствания по пътищата като издадоха общо предупреждение за гражданите да не пътуват с кола.

Образованието също е засегнато от недовостващите и много училища и университети са затворени.

Лидерите сдруженията Asamblea Nacional Catalana (ANC) и Omnium и осем бивши членове на каталунското правителство са очакване на съдебен процес, след като организираха референдум за отделяне от Испания, който испанските съдилища счетоха за незаконен, но лидерите обявиха независимост.

Движението за независимост вкара Испания в най-тежката политическа криза от десетилетия насам, разширявайки политическите и културни дивизии и принуждавайки хиляди компании да се преместят извън региона.

Правителството, което пое контрола над Каталуния след едностранната декларация за независимост, обяви регионални избори на 21 декември 2017 г.

Коментари: 0