Протестиращите във Франция спряха електричеството на хиляди домакинства и компании

150 хил. домове останаха без електричество според френската електрическа мрежа

Протестиращите във Франция спряха електричеството на хиляди домакинства и компании

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин, вляво и новоназначеният младши министър за пенсиите, Лоран Пиетрашевски напуска Елисейския дворец след седмичното заседание на кабинета в сряда, 18 декември 2019 г. в Париж.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Стачкуващите френски профсъюзи спряха електричеството на хиляди домове, компании и дори на централната банка на Франция (Bank of France), за да принудят правителството да отмени широкообхватната пенсионна реформа.

Прекъсването на тока добави допълнително усещане за хаос през втората седмица на националните стачки, които попречиха на нормалното функциониране на транспорта, затвориха училищата и изкараха повече от половин милион души на улицата срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Френското радио попита Филип Мартинес, ръководител на неотстъпващата Обща конфедерация по труда (ОКТ), дали прекъсването на електрозахранването, което е незаконно според френското законодателство, не е било прекалено. Според Мартинес това е било необходимо, за да принудят Макрон да отстъпи.

"Разбирам гнева на протестиращите работници", каза лидера на профсъюза и допълни: „Това са целенасочени действия. Трябва да разберете, че ударът по обществената услуга ни разгневява".

Президентът Макрон отказва да изостави плановете си за реформата, но има желание да направи промени чрез преговори със синдикатите по време на следващата си среща с тях. Правителството има желание да постигне примирие преди Коледа, когато милиони французи ще пътуват, за да прекарат празника със семействата си.

Министърът на транспорта Елизабет Бор осъди прекъсването на електрозахранването, което във вторник засегна поне 150 000 домов, според френската електрическа мрежа, и каза, че правителството ще поиска мрежовата компания да подаде жалби.

„Чувам, че те намаляват мощността към компании от индекса CAC 40, префектури, търговски центрове. Това вече е доста съмнително", коментира Бор„Но клиниките, метростанциите, пожарните и хилядите французи също усетиха прекъсването на електрозахранването - това е далеч от нормалните начини за провеждане на стачка“, каза тя.

Идеята на синдиката дойде точно когато Макрон беше принуден да смени водещия посредник в преговорите по документа, като назначи депутат от партията си, който да замени автора на пенсионната реформа Жан-Пол Делевой, след като той подаде оставка заради обвинения в конфликт на интереси.

Макрон иска да превърне множеството френски пенсионни системи в цялостна структура. Това би принудило служителите в държавните компании, като например националната железопътна компания (SNCF) или електроенергийната компания EDF, които в момента се радват на по-щедри пенсионни планове от работещите в частния сектор, да работят по-дълго.

Шофьорите на влакове в SNCF могат да се пенсионират на малко над 50-годишна възраст, докато служителите в частния сектор - на 62. Това означава, че френските данъкоплатци трябва да запълнят дефицита в пенсионната система на железопътната компания, която е в размер на 3 млрд. евро всяка година.

Коментари: 0