Противоречиви данни за биткойн скараха експертите

Разминаванията потвърждават, че най-големият проблем за търговията е получаването на данни

Противоречиви данни за биткойн скараха експертите

Снимка: Pixabay

712 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Биткойн ентусиастите са съгласни, че стойността на дигиталната валута удари рекорден връх наскоро. Това, за което те не са съгласни, е колко е бил този връх и кога е достигнат, пише The Wall Street Journal.

Доставчикът на данни Refinitiv записа исторически връх от 19 510 долара за биткойн на 25 ноември. Сайтът за изследвания и новини CoinDesk отчете връх от 19 921 хиляди на 1 декември. Друг стартъп за доставка на данни - Messari, регистрира връх от 19 931 долара, също на 1 декември. Различните доставчици на данни имат своите собствени изчисления.

Удареният от пандемията пазар предизвика въвеждането на нов набор от инструменти, които да помогнат на инвеститорите в тази нестабилна индустрия. След като популярността на биткойн отново се увеличи през тази есен, S&P Dow Jones Indices заяви, че ще създаде индекс за криптовалутите. Други компании пуснаха индекс, проследяващ биткойн волатилността, и инструмент, който има за цел да бъде екранът на Bloomberg за криптоиндустрията.

“Това е най-големият проблем за търговията - получаването на данните”, заяви Антъни Дение, главен изпълнителен директор на Webull, платформа за търговия без комисионни, миналия месец.

Откъде взимате данните? Нито данните на борсата в Ню Йорк, нито на ICE или на Nasdaq съвпадат с тези на останалите доставчици”, коментира Дение.

Несъответствията в данните за биткойн отразяват естеството на самата индустрия. Биткойн и стотици други криптовалути се търгуват на независими борси по целия свят. Всяка борса разчита на свои собствени данни, включваща милиони сделки. Някои са регулирани и прозрачни; други са известни с ненадеждните си обеми и измамна търговия. 

На традиционните капиталови пазари, като този в Ню Йорк, се предоставят множество данни, които помагат на инвеститорите да оценят основните активи във взаимни, индексирани и борсово търгувани фондове. Това не съществува на криптопазара.

Стартъпи като Messari, CryptoCompare, CoinDesk и други се опитват да обединяват данните в бранша от години, а с нарастването на пазара традиционните компании, включително S&P, също се включват.

S&P обяви партньорство с доставчика на криптоданни Lukka по-рано този месец, за да създаде набор от продукти за индексиране за криптовалути. Въпреки че подробностите за проектите са оскъдни, Питър Рофман, глобален ръководител на иновациите и стратегията в S&P, заяви, че компанията планира да пусне няколко продукта в началото на следващата година и да създаде други с течение на времето.

Нашата цел е да създадем прозрачност на пазарите, към които инвеститорите имат интерес“, каза Рофман. „Нещо, което мисля, че много хора и организации не осъзнават, е, че криптопазарите са различни от традиционните“, добави експертът. 

Подкрепи Economic.bg