Schroders: Технологичните акции ще срещнат конкуренция през 2021 г.

Успешното разработване на ваксини срещу COVID-19 позволява на инвеститорите да мислят за икономическо възстановяване

Schroders: Технологичните акции ще срещнат конкуренция през 2021 г.

Снимка: www.schroders.com

920 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Международните акции ще продължат да се представят добре през 2021 г., но секторът ще трябва да сподели инвеститорското вниманието с други изоставащи досега области. Междувременно редица тенденции ще продължат да набират инерция. Това прогнозират анализаторите на британския гигант за управление на активи Schroders, пише Bloomberg.

„Глобалните акции вече не са евтини, но все пак се търгуват на приемливи нива. Имайки предвид мащаба на пандемията от Covid-19, те се представиха изненадващо силно през 2020 г. и смятаме, че ще продължат да се справят добре и догодина. Това е акцентът в глобалната прогноза на Schroders за 2021 г.

"Очакваме обаче възстановяването на пазара да продължи, обхващайки по-широк кръг от сектори в сравнение с последните 12 месеца“, пише още в доклада. 

Технологичните акции

Пазарното рали през 2020 г. бе водено от тесен набор от технологични акции, по-специално Amazon, Apple, Microsoft, Facebook и Alphabet. Covid-19 очевидно ускори навлизането на нови технологии, като електронна търговия и работа от разстояние. Тези промени в корпоративното и потребителското поведение вероятно ще продължат и след пандемията. Корпорациите вече промениха своите работни практики чрез преход към облачни услуги или бързо въвеждане на автоматизация и вероятно ще ускорят тези планове, когато ползите станат явни. Електронната търговия се доказа по време на пандемията в много области, а това осигурява потенциал за продължаване на растежа, смятат експертите. Най-голямата заплаха за сектора е по линия на регулациите.

През 2020 г. инвеститорите залагаха на сигурното. Новините, че са разработени няколко ефикасни ваксини срещу вируса дадоха стимул на инвеститорите да мислят за икономическо възстановяване през 2021 и 2022 г. Те започнаха да разглеждат потенциала за ръст на приходите и печалбите в редица изостанали области, пострадали по време на пандемията. Най-очевидните от тях са онези, понесли рестрикциите, като хотели, ресторанти, развлекателни и туристически компании. Може да се очаква, че при устойчиво възстановяване много от тези акции ще получат сериозен тласък.

Освен това, очакванията за представяне на цикличните сектори, като енергетиката, суровините или индустрията, са ниски и заслужават внимание, обръщат внимание от Schroders. Има и големи структурни предизвикателства (като енергийния преход), които ще продължат да засягат значително много компании в тези сектори. Някои обаче ще продължат да се адаптират и просперират, а устойчивото нарастване на глобалното търсене през 2021 г. ще доведе до значителен ръст на приходите и печалбата. Ще видим значително разширяване на добре представящите се акции догодина, е изводът на анализаторите.

Глобалните акции

Глобалните акции като цяло са разумно оценени и съответстват на техните дългосрочни средни стойности. Глобалната дивидентна доходност също остава съществено над възвръщаемостта на облигациите, подкрепяйки тезата за атрактивността на акциите на сравнителна база. Като клас активи, ние вярваме, че те ще продължат да се справят добре през 2021 г., тъй като възстановяването набира скорост. Струва си да се отбележи обаче, че след период на огромно превъзходство на САЩ спрямо останалия свят, може да настъпи промяна.

Печалбите в Европа и Япония се очаква да се възстановят най-много през 2021 г. и вероятно и през 2022 г. Китайската икономика вече се възстановява, повлиявайки позитивно на цяла Азия. САЩ остава пазарът с най-голямата дълбочина и ликвидност в света, но докато капиталовите потоци бяха насочени основно натам по време на несигурността, с икономическото възстановяване е възможно посоката да се промени.

Развиващите се пазари се очаква да бъдат сред основните бенефициенти от нормализацията след пандемията по няколко основни причини. От една страна, при нарастване на общия рисков апетит и отслабването на американския долар, те традиционно се представят добре. От друга страна, в тях доминират много от силно ударените по време на кризата сектори като индустриално производство, добивна промишленост и суровини, които в момента се търгуват на ниски оценъчни нива и имат голям потенциал за наваксване.

Всъщност, ротацията към този тип компании вече започна и в последния месец те се радват на сериозни ръстове. В рамките на глобалните развиващи се пазари си струва особено внимание да се обърне и на региона на Развиваща се Европа, която наред с гореизложените фактори, ще получи допълнителен тласък от пан-европейските средства за възстановяване, и тенденциите на „ниършоринг“ - скъсяване на производствените вериги от страна на Запада и преместване на мощности от Азия в Източна Европа.

Подкрепи Economic.bg