След 3 месеца Adidas ще обяви дали продава Reebok

Фирмите за дялов капиталов като Permira и Triton са изявили интерес за придобиването на компанията за спортни стоки

След 3 месеца Adidas ще обяви дали продава Reebok

Снимка: Twitter: @Reebok

820 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Adidas започна вътрешен преглед, целящ да предостави отговор на въпроса дали да продаде своята марка Reebok - част от развитието на новата петгодишна стратегия на германската компания за спортни стоки. Компанията ще обяви решението си на 10 март, когато трябва да и да публикува новия си план, съобщават от компанията в понеделник, пише от Bloomberg.

През 2006 г. компанията придоби Reebok за 3.8 млрд. долара и през последните години ръководството успя да върне дъщерното дружество обратно по пътя на рентабилност и растеж. Bloomberg съобщи, че Adidas проучва потенциалната продажба и може да започне стратегически преглед през октомври, позовавайки се на запознато длъжностно лице.

Фирмите за дялов капиталов като Permira и Triton са изявили интерес за придобиването на Reebok, въпреки че всички планове са в етап на проучване и може да не се материализират в оферта, предаде Financial Times миналия месец. Германското издание Manager Magazin съобщи през октомври, че сред другите заинтересовани страни са VF, която е собственик на марките Timberland и North Face, както и китайската Anta International Group.

Откакто пое поста главен изпълнителен директор на Adidas през 2016 г., Каспър Ростед насочи усилията си в поправяне на дългогодишните незадоволителни пазарни позиции на Reebok. Той затвори слабо представящите се магазини на Reebok и позволи да изтече срока на някои лицензионни сделки, намалявайки продажбите на отдавна непредпочитания от потребителите спортен бранд, но успя да съкрати в още по-голяма степен разходите на марката.

След като Reebok най-накрая възвърна рентабилността си в началото на 2019 г., Рорстед заяви, че иска да генерира ръст на продажбите, предлагайки на пазара нова продуктова гама от обувки като CrossFit Nano и FloatRide Run. Той сравнява надзора си над Adidas и Reebok с такъв на родител, който обича и двете си деца еднакво.

Докато Рорстед се е надявал на около 2 милиарда евро от продажбата на Reebok преди пандемията, сега той ще се съгласи и на по-малко, коментират от Manager Magazin.

Adidas изглежда като „ясно мотивиран продавач“ и може да приеме сравнително ниска цена за марката Reebok, която вероятно ще има относително неутрален ефект върху печалбите", заяви Джон Кернан от Cowen.

Подкрепи Economic.bg