Процесът за импийчмънт на Тръмп: кратък пътеводител

Макар и много малко вероятно, той може да е първият президент, отстранен от Сената

Процесът за импийчмънт на Тръмп: кратък пътеводител

Снимка: БТА

1012 ~ 3 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе отстранен от Камарата на представителите през декември 2019 г. Миналата седмица Камарата изпрати документите за импийчмънта до Сената, което означава, че процесът на импийчмънт може да започне.

Euronews разглежда какво знаем досега и какво следва.

Как работи процесът на импийчмънт?

„Импийчмънт“ обикновено се използва в политиката на САЩ за описване на отстраняването от длъжност, но всъщност означава само да се предявят официални обвинения. Камарата на представителите гласува за импийчмънт, а след това Сенатът провежда процес и гласува, за да реши дали да отстрани длъжностното лице (президент или друго) от поста му.

Какво казва конституцията на САЩ за импийчмънта?

Американски президент може да бъде обвинен за държавна измяна, подкуп или други престъпления, съгласно Конституцията на САЩ.

Какво се случи досега?

От септември до ноември 2019 г. Камарата проведе етапа на разследването и след това изслушванията по процеса на импийчмънт.

Това доведе до официалното гласуване за импийчмънт, проведено на 18 декември. Камарата гласува за одобрение на обвиненията за злоупотреба с власт срещу американския президент Доналд Тръмп със 230 гласа „за“ и 197 гласа „против“.

На 15 януари Камарата гласува да изпрати две обвинения по импийчмънта в Сената на САЩ и ги изпрати на следващия ден, което бележи началото на процеса по импийчмънт.

Камарата назначи и седем ръководители на импийчмънта от Демократическата партия, които ще аргументират случая - че Тръмп трябва да бъде отстранен от длъжност по време на процеса в Сената.


Какво се случва сега?

Процедурата в Сената ще започне във вторник следобед (21 януари) и ще продължи няколко седмици, в зависимост от това колко дълго ще продължи всяка сесия. Изслушванията се планират да се провеждат всеки следобед, от понеделник до събота, и се очаква да продължат около две седмици.

Какво може да се случи в процеса?

Сенатът ще се нуждае от две трети от гласовете, или 60 общо от 100 гласа, за да отстрани Тръмп от поста му.

Но обикновено мнозинство - 51 гласа - е еталонът, необходим за призоваване на свидетели да дават показания в процеса и това може да се случи, защото се очаква около четирима републиканци да гласуват за призоваване на свидетели.

Това ще удължи процеса, но резултат, при който сенатът да осъди Тръмп и го отстрани от длъжност, е много малко вероятен.

Защо Сенатът е много малко вероятно да осъди Тръмп?

Много е малко вероятно Сенатът на САЩ да гласува за осъждане на Тръмп, защото за разлика от Камарата на представителите, която има мнозинство от демократи, в Сената има мнозинство републиканци, които няма да гласуват за отстраняване на републикански президент.

Какво се случва, ако Тръмп бъде осъден от Сената?

Това е крайно малко вероятно, но той ще бъде отстранен от длъжност и ще му бъде забранено да заема федерална длъжност.

След като бъде отстранен от длъжност, срещу бившия президент могат да бъдат повдигнати нови обвинения.

Би ли бил Тръмп първият президент, отстранен от поста си?

Никой американски президент никога не е бил отстраняван от Белия дом по този начин, но Ричард Никсън, който беше президент от 1969 г. до 1974 г., е най-близо: той избра да подаде оставка, преди да бъде отстранен от поста.

И така, да: Тръмп би могъл да бъде първият президент в историята на САЩ, отстранен от Сената. Но това е много малко вероятно - и затова е много малко вероятно идеята Тръмп да подаде оставка.

Били ли са импийчвани и други?

Тръмп е третият президент, преминал през процеса на импийчмънт. Камарата е импийчвала 19 души в миналото, включително много федерални съдии и двама президенти: Андрю Джонсън и Бил Клинтън. И двамата бяха "спасени" от Сената, който гласува да не ги осъжда.

Какво се случи в предишните процеси по импийчмънт в Сената?

През 1868 г. Сенатът провежда процеса срещу президента Андрю Джонсън по 11 обвинения в импийчмънт, но не успя да го осъди, тъй като не достигна необходимото мнозинство от две трети само с един глас. След повторно гласуване резултатът е същият - президентът е спасен с един глас. Така Джонсън не е осъден.

През 1998 г. Клинтън стана вторият президент, който бе импийчнат от Камарата, а процесът му в Сената започна през януари 1999 г. Сенатът гласува по две обвинения за импийчмънт и двете не успяха да получат необходимото мнозинство от две трети. Първото получи 45 гласа в подкрепа на присъдата и 55 против; второто беше 50-50. Клинтън не беше осъден.
Коментари: 0