НАП пуска нова електронна услуга: проверка на изплатените хонорари

Електронната услуга е достъпна на сайта на НАП с ПИК или електронен подпис

НАП пуска нова електронна услуга: проверка на изплатените хонорари

От днес физическите лица могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари.

Чрез тази услуга гражданите ще могат да проверяват и да попълват коректно годишните си декларации за облагане на доходите. Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е достъпна чрез портала на НАП за електронни услуги
, с ПИК или електронен подпис. Там може да бъде намерена информация за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

От НАП напомнят, че срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите от 2017 г. изтича на 30 април 2018 г., като дотогава трябва да се плати и посоченият в тях данък за довнасяне. Най-бързо и лесно декларациите се подават онлайн с ПИК или електронен подпис. Статистиката от подадените до този момент подоходни декларации на физическите лица сочи, че всяка втора е подадена по електронен път.

Коментари: 0