Проверяваме в интернет безопасна храна ли ядем

Единна информационна система ще събере данни за всички обекти

Проверяваме в интернет безопасна храна ли ядем
3824 ~ 1 мин. четене

Скоро ще бъде завършена Единната информационна система, която да даде максимална публичност на потребителя – от фермата до хранителния обект, така че чрез телефона си да можем да проверяваме даден хранителен обект – дали е регистриран, кои са отговорните лица като контрол на анализа на риска от инспекторите. Това заяви земеделският министър Десислава Танева.

По думите й публичността намалява корупционния натиск и позволява системата да работи много по-ефективно.

„Въвеждането на единна информационна система за цялата агрохранителна верига ще гарантира по-добре правата на потребителите”, категорична е Десислава Танева. 1514 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните контролират общо 438 052 обекта. 8 504 са обектите за производство на храни и за търговия на едро с храни в системата на Агенцията.

В единна информационна система ще влезе цялата агрохранителна верига у нас – от фермера до търговската мрежа. Системата ще бъде публична и е част от пакетното законодателство, свързано с безопасността на храните, пише "Труд".

„Целта е само една – българският потребител да бъде гарантиран в това, с което избира да се храни”, посочи министър Танева.

Подкрепи Economic.bg