Пускат за движение цялата Западна дъга

Изграждането на отсечката струва 102 млн. лв.

Пускат за движение цялата Западна дъга

От утре за движение ще бъде пуснат и вторият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. На официалното откриване, което ще започне в 12:30 часа, ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Първият участък от дъгата беше пуснат през декември миналата година, като започваше от края на магистрала "Люлин" и стигаше до пътния възел с бул. "Сливница". 

Втората 5,5-километрова отсечка започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Парите за изграждането на отсечката идват от старата оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и новата „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 година. 

Изпълнител на втория участък от Западната дъга на Софийски околовръстен път е консорциум „Европейски пътища”, в който влизат„Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е 101 999 866 лв. с ДДС. 

Строителният надзор осъществява Сдружение „София Запад 2013”, в което са участват„Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Рутекс“ ООД, „Трансконсулт БГ“ ООД и „ИРД инженеринг С.р.л“. Договорът им е за 719 040 лв. с ДДС.

Западната дъга е продължение на магистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата.

Коментари: 0