Пустеещи земеделски земи търсят нови собственици

Над 75% от продавачите на поземлени имоти предпочитат да направят сделка с „Агрион“

Пустеещи земеделски земи търсят нови собственици
3698 ~ 2 мин. четене

В първите месеци на годината собственици на пустеещи земеделски земи изкараха имотите си за продан. Това отчитат брокери на недвижими имоти, според които последните седмици на пазара са се появили доста оферти на терени от различни землища. Наследниците и притежателите често нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят. Те предпочитат да ги обявят за продажба, вместо да ги дават за символични суми на арендатори или познати. Част от тях дори нямат представа какво се случва с поземлените им имоти.

Според обобщените данни на брокерите, към момента за продажба са обявени около 870 хил. дка земя в цялата страна. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души.

Друга честа причина за продажба е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, свързани със здравето на собствениците. Това става ясно от последното проучване на компанията за управление на поземлени активи „Агрион“ за нагласите на собствениците на земеделска земя. Притежателите и наследниците се решават на сделка, също така, ако им предстои придобиване на друг имот или други спешни разходи. Голяма част от тях прибягват до сделка като алтернатива на тегленето на кредити, тъй като процедурата е доста по-опростена и бърза, сочат проучванията на „Агрион“.

Анализът на „Агрион“  показва, че най-важните фактори избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Проучването показва още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „Агрион“ и все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка.  Според доклада, сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота.  Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от 20 офиса „Агрион“. На разположение е и онлайн заявка за безплатна оценка или продажба на сайта на дружеството. Компанията продължава да купува имоти в цялата страна, по ускорена процедура и на конкурентни цени.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат“, казаха от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Компанията се ангажира безплатно да съдейства на собствениците на имоти при събирането на необходимите документи за сделка. Това спестява време и пари на притежателите, които в повечето случаи не са наясно откъде да ги набавят. Експертите на „Агрион“ също така са готови да съдействат на всеки притежател на земя, който има казус със собствеността или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения. 

Подкрепи Economic.bg