Путин гледа с двоен аршин на криптовалутите

Руският президент ги приема като платежно средство, но не за всички стоки

Путин гледа с двоен аршин на криптовалутите

Снимка: БТА

1236 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Руският президент Владимир Путин показа толерантност към криптовалутите в момент, когато те са обект на все по-строгия поглед на регулаторите. А контролът върху тях се засилва по целия свят на фона на опасенията, че могат да бъдат използвани за пране на пари и престъпна дейност. 

Криптовалутите имат право на съществуване и може да се използват като платежно средство“, каза Путин в интервю за CNBC, публикувано на уебсайта на Кремъл. 

Въпреки това руският държавен глава предупреди, че е твърде рано да се говори за използване на цифрови валути за търговия с петрол и други стоки, които формират основната част от износа на неговата страна. 

Русия търси алтернативни методи на плащане, откакто се изправи пред санкциите на САЩ през 2014 г. Тогава те ѝ бяха наложени заради анексирането на Крим, а Путин обвини Вашингтон, че използва валутата си като оръжие.

Досега руската централна банка многократно е предупреждавала инвеститорите за опасностите на криптопазара, който е изключително нестабилен. Цифровите валути не са разрешени като начин на плащане в Русия.

Толерантността на Путин към тях идва, след като Белият дом поде инициатива за преразглеждане и координиране на криптовалутите, имаща потенциал да роди нови американски разпоредби в тази област. В същото време китайското правителство удари смъртоносно криптоиндустрията в страната и забрани всички криптовалути. 

“Въпреки това няма планове за обща забрана, подобна на китайската", заяви зам.-министърът на финансите Алексей Моисеев тази седмица.

Подкрепи Economic.bg