Путин към Ердоган: Писна ми от българите

Руският президент обяви края на проекта \"Южен поток\" по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември

Путин към Ердоган: Писна ми от българите

Трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта "Южен поток". Това заявил руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1 декември..

"Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им ни предизвикват и ни се противопоставят. Отлагат проекта", казал Путин на Ердоган по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Русия, пише вестник "Хюриет".


Руският президент обяви края на проекта за газопровода "Южен поток" по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември. Според проекта 63 милиарда куб. метра природен газ трябваше да достигнат до европейските пазари през газопровод през Черно море и България.

Неочакваното изявление на Путин беше изненада дори за най-близките му сътрудници, които разбраха за решението по време на разговорите с екипа на Ердоган. Отказването на Путин от "Южен поток" принуди руския президент и турския му колега да търсят нови пътища за строеж на газопровода. Двамата лидери се съгласиха да започне техническата работа по строителството на нов газопровод от Русия до Турция. Около 50 милиарда кубични метра газ се очаква да бъдат продавани чрез газов терминал, разположен на границата между Турция и Гърция.

Коментари: 0