Путин се обадил на Обама за изтеглянето от Сирия

Белият дом бил изненадан от решението

Путин се обадил на Обама за изтеглянето от Сирия
3656 ~ 2 мин. четене

Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил на държавния глава на САЩ Барак Обама, за да го уведоми, че е взел решение за изтеглянето на руските войски от Сирия, предаде ТАСС. Световните медии твърдят, че Белият дом е бил изненадан от постъпката на Русия.

Владимир Путин е съобщил на своя колега, че Руската федерация е изпълнила поставените основни задачи в борбата с международния тероризъм и заради това е взела решение за изтегляне на руската авогрупа от Сирия.

Редица експерти и дипломати се учудиха от решението на Русия, поради простата причина, че след като „Даеш“ не е ликвидирана или победена, означава, че целите не са изпълнени. Също така през военната кампания в Сирия руските изтребители всъщност в повечето случаи бомбардираха не позиции на радикалните ислямисти, а на бунтовниците срещу режима на Асад, пише Club Z.

Руският президент е казал на Обама, че изтеглянето ще послужи като сигнал за всички участващи в конфликта страни и ще постави начало за постигането на реален мирен процес.

Според експертите това е точният момент заради началото на преговорите в Женева.

Руско-американската инициатива на подкрепа за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по конфликта е позволила рязко да се намали мащабът на кръвопролитията на сирийска земя, констатирали двамата президенти.

Те са коментирали и важността за запазване на примирието, осигуряване на хуманитарните доставки, както и координацията в борбата с терористичните групировки.

В телефонния разговор Путин е изтъкнал и значението на това да има тясна координация на усилията между представителите на Русия и САЩ в Сирия. Държавните глави са се обединили около факта, че трябва да се постигне политическо разрешаване на сирийския конфликт.

Руските военни действия в Сирия продължиха 5 месеца и 14 дни, като в тях участваха съединения от Военно-космическите сили и Военноморския флот. Още тази сутрин изтеглянето започна. 

Подкрепи Economic.bg