Путин ще посети България на 3-ти март догодина

Визитата съвпада с председателството ни на Съвета на ЕС

Путин ще посети България на 3-ти март догодина
3323 ~ 2 мин. четене

Президенът на Руската федерация Владимир Путин ще посети България следващата година по време на отбелязването на 140 г. от Освобождението на България. Това съобщи Деница Златева, заместник-председател на БСП и бивш вицепремиер в последното служебно правителство в сутрешния блок на БНТ.

„Има покана, има и уверение, че на честванията ще присъства и руския президент Владимир Путин“, каза Златева. Посещението съвпада с българското председателство на ЕС. От думите на Златева не стана ясно дали поканата за визитата е направена от служебното правителство на Огнян Герджиков или е планувана по-рано.

Според Златева реакцията на правителството е била бърза и адекватна по отношение на поздравлението от страна на Путин до македонския си колега Георге Иванов за Деня на славянската писменост. По думите й не трябва да се правят каквито и да е опити да се пренаписва историята. „Западните Балкани винага са били обект на различно влияние, но смятам, че като страна, граничеща с Макадения и поддържаща традиционно добри отношения с Русия, трябва да имаме много прагматичен прочит на подобен тип изявления", каза още по темата Златева.

По отношение на българското председателство на Съвета на ЕС Златева заяви, че то е една от темите, по които парламентарните партии обещаха постигането на консенсус и национално съгласие. Дневният ред, който страната ни предложи по време на председателството е от ключово значение за постигане на целите ни.

„Политическият дневен ред на председателството е в два аспекта. Единият аспект е свързан с приоритетите на триото, което председателства ЕС - Естония, България и Австрия, и там преговорите са на финалната права. На 31 май предстои среща на триото у нас“, каза Златева.

По думите й приоритетите са ясни и обсъждани - те са в 5 основни направления. Едното е свързано с конкурентноспособността, растежа на икономиката, предприемачеството, заетостта - тук влиза и един сериозен проблем за Европа и това е младежката заетост. Вторият приоритет е свързан със защита на онеправдани социално слаби. Третият приоритет, който е ключов за нас, е свързан с темата миграция и сигурност. И тук се очакват по време на българското председателство няколко много важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище или т. нар. Дъблински регламент. Следващият приоритет е свързан с енергийния съюз. Тук има важни теми от гледна точка на енергийна диверсификация и изграждането на интерконекторните връзки. И петият приоритет е основен за българското председателство - ролята на ЕС на глобалната световна сцена, като ние го пречупваме през нашата роля по отношение на страните от Западните Балкани.

Това са приоритетите на триото - а това, което предстои ние да направим е да изработим нашите национални приоритети, допълни Деница Златева. Тя коментира, че е важно изравняване на стандартите в социално и икономическото развитие на отделни региони и държави от ЕС. За периода 2007 – 2015 близо 40% от публичните инвестиции влизат по линия на европейските средства, през 2013 г. това са 80%, уточни Златева. 

Подкрепи Economic.bg