Qualcomm мисли да отхвърли 103-милиардното предложение на Broadcom

От американската компания смятат, че цената е твърде ниска

Qualcomm мисли да отхвърли 103-милиардното предложение на Broadcom
Американският производител на чипове Qualcomm се подготвя да отхвърли офертата на своя конкурент Broadcom на стойност 103 млрд. долара. Отказът ще дойде още тази седмица, са съобщили за Reuters четирима души, започнати със сделката. Това според експерти ще сложи началото на една от най-мащабните битки за придобиване, които някога са се водили.

Бордът на директорите на Qualcomm може да се събере още в неделя, за да прегледа необявената официално оферта за придобиване и да вземе решение за своята стратегия, са казали източници.

Подготовката за срещата на Борда показва, че Qualcomm е готов да отхвърли офертата като недостатъчно добра още в понеделник, въпреки че може да реши да прекара още няколко дни тази седмица, за да подготви пълния си отговор към Broadcom, добавят източници.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стивън Моленкопф прекара последните няколко дни, опитвайки се да разбере настроенията на акционерите. Той самият смятал, че оферта от 70 долара за акция подценява технологичната компания.

Но дори и при тази цена това би била най-голямата сделка в света на технологиите. Тя би обединило двата най-големи производители на безжични комуникационни чипове за мобилни телефони. Това също така ще вдигне залога за Intel, който реши да разшири дейността си и освен компютърни процесори да започне да прави и за смартфони.

Главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан заяви по-рано този месец, че е готов да започне битка за враждебно поглъщане, т.е. да отправя оферта към всеки отделен акционер.

Broadcom също така обмисля възможността да повиши офертата си за Qualcomm, включително чрез дългово финансиране, казват някои от източниците, въпреки че не е ясно дали Broadcom ще направи такава стъпка.
Коментари: 0