Работата от вкъщи може да доведе до намаляване на заплатата

„Хоум офисът“ ще се окаже пречка и за кариерното ни развитие, казват експерти

Работата от вкъщи може да доведе до намаляване на заплатата

Снимка: Unsplash

Мечтаете да работите дистанционно от някоя вила или прекрасен морски плаж? Ако изберете този начин обаче, има голяма вероятност да получавате по-малко пари, показва проучване сред водещи ръководители в сферата на човешките ресурси.

Служителите, които се преместват да работят от места с по-ниски разходи за живот, т.нар. дигитални номади, имат по-ограничена перспектива за развитие в кариерата. Това изтъкват от Leathwaite – компания, която се занимава с намирането на нови служители в големите корпорации. 

В проучването ѝ са се включили 250 фирми за човешки ресурси. 45% от тях казват, че заплатите и бонусите на служителите, които изберат за постоянно да работят от място с по-ниски разходи за живот, трябва да бъдат преразгледани.

Търсещите работа пък ще попаднат в една много по-конкурентна среда в сравнение с времето, когато всички вършеха дейностите си от офисите.

Две трети от анкетираните ръководители смятат, че служителите ще прекарват между два и три дни седмично в офиса, докато само 8% прогнозират запазване на модела понеделник-петък. Близо 40% казват, че максимално допустимия брой работници в офиса ще бъде наполовина от предишния си капацитет.

Британската официална служба за статистика заяви миналата седмица, че 36% от работещите го правят само от домовете си – главно заради ограниченията за социална изолация в страната.

Коментари: 0