TIME класира българина Влад Тенев сред 100-те най-влиятелни хора

Съоснователят на Robinhood си навлече критики от феновете на приложението заради сагата с GameStop

TIME класира българина Влад Тенев сред 100-те най-влиятелни хора

Снимка: Robinhood

Борсовата сага около GameStop и последиците от нея за популярното приложение Robinhood не само не попречиха, а може би дори спомогнаха за това българинът Владимир Тенев да се нареди сред 100-те най-влиятелни хора на планетата. Името на съоснователя на платформата за борсова търговия попадна в тазгодишната класация на списание TIME.

COVID-19 предизвика безпрецедентна здравна и икономическа криза, която потопи бизнеса и изстреля безработицата нагоре. Междувременно фондовите пазари отново се развихриха до рекордни нива, като S&P 500 се повиши с близо 70% спрямо март миналата година. Дълго време повечето хора нямаше как да се включат в борсовото рали. Притежателите на акции и днес не са чак толкова много, но изкушението е все по-достъпно.

Целта на платформата Robinhood е тъкмо в тази посока – да демократизира сложните финансови инструменти и да улесни инвестирането. Потребителите му вече наброяват над 13 млн., а бизнес моделът на компанията ѝ спечели оценка от 11.7 млрд. долара.

Не всичко е цветя и рози

Критиците казват, че подобният на игра дизайн на приложението стимулира начинаещите инвеститори да поемат големи рискове и ярък пример за това е разразилата стихия около GameStop. Бурният подем на иначе губещата компания за продажба на игри тръгна от социалната мрежа Reddit и стана възможен благодарение на актуалните приложения за търговия с акции. Много от координиращите се помежду си онлайн потребители използваха не кое да е, а това на Robinhood.

Akциите на GameStop поскъпнаха с 300 долара за седмица, което донесе огромни загуби на хедж фондовете. Впоследствие книжата ѝ паднаха, като за това допринесоха и спорните действия на Robinhood, която блокира възможността за покупка. Много фенове се обърнаха срещу иновативната платформа, а освен това тя стана мишена и на законодателите.

Въпреки тези проблеми слуховете са, че Robinhood все пак планира да стане публична компания по-късно тази година.

Коментари: 0