Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

Според министър-председателя този проект ще диверсифицира на 100% газовите доставки в България

Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

Снимка: МС

Това е газовата ни магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но постигнахме съгласие с гръцките ни партньори, че тази годината тя трябва да бъде пусната в търговска експлоатация. Това е геостратегически проект както за България, така и за целия регион. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България. Той бе категоричен, че интерконекторът трябва да бъде завършен максимално бързо.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера за напредъка на проекта - до момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Премиерът изтъкна важността на междусистемната връзка с Гърция за диверсификацията на източниците на природен газ. „България и Гърция участват активно в инициативата „Три морета“, където този проект за транспорт на природен газ от Юг на Север до Полша е най-важен“, подчерта министър-председателят. „Това означава  100% диверсификация – както американски втечнен газ, така и доставки от Катар, Израел и други източници.“

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. Но първите обещания на правителството на Бойко Борисов бяха проектът да бъде завършен още през 2018 г. А смесеното българо-гръцко дружество „Ай Си Джи би“ бе създадено още преди десет години.

Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод (TAP) в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Коментари: 0