8300 работещи в чужбина вече са безработни

Повече от 253 хил. души са съкратени от началото на 2016 г.

8300 работещи в чужбина вече са безработни
304 ~ 1 мин. четене

Малко над 8300 българи са се завърнали от началото на годината от чужбина у нас като безработни. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен – над 23 на сто.

Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8%. Това сочат данните на Агенцията по заетостта към края на септември, цитирани от в. „Сега.

Над 253 хил. българи са останали без работа за деветте месеца на годината, като само за септември те са над 29 хил. души, основно заради приключването на сезонната заетост. 

Това са новорегистрираните безработни, които са предимно съкратени от малки и средни фирми най-вече от секторите на услугите и индустрията, от фирми, за които има уведомления за масови уволнения, както и напуснали по взаимно съгласие.

През септември най-много работници са освободени от сектора на услугите – почти 14 хил. души. Почти 9500 са останалите без работа от неуточнен сектор. В преработващата промишленост са освободени над 3600 работници. Със сто по-малко работници са освободени в търговията.

От сектор „държавно управление“ са освободени над 4200 служители. Тук се включват чиновниците в държавната администрация, в местната власт, както и работещите в държавните многопрофилни болници, БДЖ и др.    

Подкрепи Economic.bg