Работодателите най-често злоупотребяват със заплата и работното време

Неизплатените възнаграждения от фирмите са общо 19 милиона лева

Работодателите най-често злоупотребяват със заплата и работното време
3728 ~ 1 мин. четене

Работодателите най-често злоупотребяват с работното време на служителите си, неизплащането на заплати и рискови условия на труд, отчитат от КНСБ.

Нарушенията през 2015 година са над 111 895 са нарушенията, като най-вече са свързани с безопасните условия на труд. Това са и най-честите или 53% от всички нарушения.

Шефовете не спазват трудовите закони свързани с отпуски, почивки и работно време. 20 500 пъти те са нарушили наредбите през миналата година. Това са случва най-често в сферите търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

Фирмите имат големи дългове и към работниците си. Неизплатените заплати се оценяват на общо 19 милиона лева в 352 фирми у нас.

Само преди две седмици от конфедерацията съобщиха, че служителите във всяка пета фирма са без ръст на заплатите през миналата година. От синдиката предлагат нови мерки, за да се повишат доходите.Според тях и през тази година доходите на българите ще продължават да растат, въпреки че усещанията ни не са такива.

Синдикатите ще настояват заплатите да зависят от това, с колко средства може да си живее в различните райони на страната, предава Нова Тв. 

Подкрепи Economic.bg