Радев и румънският му колега затвърдиха подкрепата си за Русия

Българският президент е на двудневно посещение в северната ни съседка

Радев и румънският му колега затвърдиха подкрепата си за Русия

Снимка: Пресцентър на Президентството

Румен Радев и румънският му колега Клаус Йоханис настояха, че не са срещу Русия, въпреки че и България, и Румъния са членове както на ЕС, така и на НАТО. Двамата лидери проведоха среща в сряда в Букурещ, където Радев е на двудневно посещение.

Изказването на Радев и Йоханис идва на фона на решението на ЕС да удължи санкциите срещу Русия заради действията ѝ в Украйна и последвалата анексия на Кримския полуостров преди три години, предаде Associated Press. Освен това от Москва гледат с подозрение на НАТО, след като Алиансът засили военното си присъствие в Западна Европа.

Българският президент заяви, че „линиите за комуникация с Русия трябва да се пазят отворени, така че да има искрен и открит диалог с Русия, който ще облекчи напрежението и ще предотврати възможните рискове”.

От AP припомнят, че България, една от най-бедните страни членки на ЕС, е силно зависима от руския газ, а Радев, който беше избран за президент през ноември 2016 г., подкрепя по-близки отношения с Русия.

„За нас е важно да имаме диверсифицирани доставки и енергийни мрежи, което ще ни даде по-голяма свобода при вземането на решения, по-голяма сигурност и значително по-ниски цени”, заяви Радев след срещата с румънския държавен глава.

Йоханис от своя страна коментира, че страната му „няма проблем” с България заради отношенията ѝ с Русия. По-рано Москва критикува Румъния, че предостави територия за разполагането на американска система за противоракетна отбрана в градче в южната част на страната. Румънският президент повтори, че базата е „строго отбранителна” и че НАТО няма стратегия срещу Русия.

Друга тема в дискусията между Радев и Йоханис  беше развитието на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете страни, допълниха от пресцентъра на Президентството. Двамата заявиха, че споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса. Не на последно място те призоваха България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Коментари: 0