Радосвет Радев: Европейските програми са като наркотик за бизнеса

Едва 13% от българския бизнес участва в оперативни програми и поръчки, смята новият председател на БСК

Радосвет Радев: Европейските програми са като наркотик за бизнеса
Новият изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) Радосвет Радев определи оперативните финансови програми от Европейския съюз (ЕС) като наркотик, към който бизнесът може да се пристрасти. Това е наркоза, която може да удави предприемачите, ако те свикнат да се справят само с европрейски средства, каза още той в ефира на БНТ. 

Според Радев обаче представителите на българския бизнес осъзнават това и все по-малко от тях посягат към еврофинансиране. По думите му, участие в оперативни програми и поръчки вече вземат под 13% от тях. „Това се дължи на факта, че хората откровено презират и се съмняват в програмите на ЕС, в техния смисъл“, коментира той.

На въпрос дали е ясно от какво има нужда българския бизнес Радев обърна внимание на добре познатите максими за прозрачност, ред и закони, които да се спазват. „Няма обаче нужда от покровителстване“, изтъкна новият председател на БСК. 

Според него по-голямата част от българския бизнес не очаква и не иска подаръци от държавата. „Българският предприемач е горд. Той просто иска този до него да оперира при същите условия, да няма задни вратички и лобистки поръчки“, смята още Радев. 

„Ако има нещо по-лошо от една лобистка поправка, това е липсата на регламент. Предприемачите в България са видели всичко за тези 30 години, помислете си само... Аз казвам, че са видели толкова, колкото традиционните пазари виждат за 200 години. И това, което винаги е пречело, е липсата на регламент“, заключи той.

Според Радев голяма част от българите са подобрили качеството на живот и ако успеем да удвоим БВП на 100 милиарда евро през следващите години, тогава вече всички ще го почувстват.
Коментари: 0