Радосвет Радев: В България има място и за американските, и за китайските интереси

Според председателя на БСК държавата ни трябва да предизвиква чуждите инвеститори да се конкурират за възможност да влагат средства

Радосвет Радев: В България има място и за американските, и за китайските интереси

Снимка: Economic.bg

692 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
България е в такава позиция, че може да спечели от конкуренция между САЩ и Китай да инвестират в страната. Това коментира пред Economic.bg председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев след днешната среща на Американската търговска камара в България (AmCham).

„В България има толкова много инвестиционни възможности, че ще има и за китайските инвеститори в атомната енергетика, и за американските във въглищната“, обясни той и добави, че умните държави печелят от конкуренцията между инвеститорите. Радев подчерта, че чуждите инвеститори трябва да търсят нови ниши в България, в които да развиват бизнеса си.

Председателят на БСК отбеляза, че в България 28 хил. души са наети във фирми с американски краен собственик. „Това е около 1% от работоспособното население, което предполага, че са направени милиардни инвестиции, а пък работят много малко хора. От друга страна обаче може да се окаже, че купеното материално оборудване е толкова добро, че да няма нужда от многобройна работна ръка“, коментира Радев.

На конференцията бяха представени много позитивни данни за американските инвестиции у нас. Според тях САЩ са шестият най-голям инвеститор у нас, а между 1990 г. и 2016 г. средствата, които страната е вложила у нас, са нараснали над два пъти. В края на август обаче БСК представи статистика, въз основа на данни от БНБ и Световната банка, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас са ударили 10-годишно дъно.

На въпрос защо AmCham представя ръст в инвестициите, докато ПЧИ са паднали значително според данните от банките, Радев обясни, че става въпрос за различни методологии на мерене.

„Стандартът, по който се мери в България размерът на инвестициите, това са инвестициите, натрупани с времето. Именно това видяхме на днешната среща – те интерпретират натрупванията на инвестиции от 1990 до 2016 г.“, каза Радосвет Радев.

Според него, ако България наистина стане атрактивна за инвестиции в модерна икономика, няма какво да спре чуждестранните инвеститори да влагат средства у нас.
Подкрепи Economic.bg