Рахой иска да си върне демократична и свободна Каталуния

Той посети Барселона, за да окаже своята подкрепа към партията на предстоящите избори

Рахой иска да си върне демократична и свободна Каталуния

Ръководителят на испанското правителство Мариано Рахой за първи път посети Барселона, откакто Мадрид наложи пряко управление над автономната област Каталуния. "Да си върнем демократична и свободна Каталуния”, призова Рахой.

По думите му регионалните избори ще помогнат на областта да се възстанови от „размириците на сепаратизма”. Той посети каталунската столица, именно за да покаже подкрепата за кампанията на консервативната Народна партия преди изборите следващия месец.

По време на изказването си в Барселона испанският лидер заяви, че е изчерпал всички пътища след едностранното обявяване на независимостта на каталунското правителство миналия месец и призова по време на изборите участието на тихото мнозинство да превърне гласа си в глас".

Той призова компаниите да не напускат региона, след като стотици фирми преместиха централата си на фона на несигурността по отношение на региона, който представлява 1/5 от икономиката на Испания. Той също така призова хората в Испания да продължат да купуват каталунски продукти.

Междувременно в събота вечерта хиляди излязоха по улиците на Барселона, като призоваха Испания да освободи министрите, както и двама лидери на местно ниво, които бяха задържани. Те носеха знамена с надписи „Ние сме република” и табели, в които се казва, че задържаните са политически затворници.

Коментари: 0