Райфайзенбанк ще разпредели още €150 млн. за малки и средни компании

Средствата са осигурени по програма COSME на Европейския инвестиционен фонд

Райфайзенбанк ще разпредели още €150 млн. за малки и средни компании
748 ~ 2 мин. четене

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново споразумение за разпределяне на още 150 млн. евро по програма COSME на Европейската комисия. Тези средства са в допълнение към 100-те милиона евро, за които беше подписан договор през 2016 г.

Европейската програма е част от подкрепата, осигурена от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (Плана "Юнкер").

До този момент в рамките на програмата COSME, за малко повече от една година, Райфайзенбанк е финансирала 384 проекта на бизнеса. Благодарение на второто споразумение стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро, съобщават от финансовата институция.

“Подемът в икономиката през последните години повишава инвестициите, които прави българския бизнес, а това води и до повишено търсене на финансиране. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за над 350 млн. евро, ще предоставим на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания“, коментира Оливър Рьогл, председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк (България).

Програма COSME осигурява на малките и средни компании подобрен достъп до инвестиционно, оборотно и лизингово финансиране при по-ниски нива на обезпечение. Максималният размер на кредитите е 3 млн. евро, а срокът –  до 10 години за инвестиционни и до 5 години за оборотни кредити.

Тази програма има за цел да създава работни места, да повиши растежа и инвестициите в България и Европа.

Програма COSME надгражда традиционното сътрудничество на Райфайзенбанк (България) с международни финансови институции, в рамките на което от 2002 г. насам са договорени 380 млн. евро кредитни линии и още 530 млн. евро гаранционни споразумения. Със средствата от програмите се финансират инвестиционни и други проекти на българския бизнес в страната.

Настоящата Гаранция е предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

Подкрепи Economic.bg