Рали на пазарите след заседанието на ЕЦБ

Златото поскъпна след коментара на Драги, че “няма да е необходимо” по-нататъшно намаляване на лихвите

Рали на пазарите след заседанието на ЕЦБ
140 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Вниманието на инвеститорите в четвъртък бе насочено към заседанието на Европейската централна банка, на което щеше да стане ясно каква ще бъде паричната политика на банката в следващите месеци. Институцията понижи с 10 базисни пункта до минус 0.4 лихвите по депозитите, решение, което съвпадна с очакванията на пазара. Освен това месечният обем за покупки от програмата за количествени улеснения бе увеличен от 60 млрд. на 80 млрд. евро. Другото важно решение, което изненада пазарите бе намаляването на основния лихвен процент от 0.05% на 0.00%.

След публикуването на данните еврото се понижи до 1.0820. По време на пресконференцията Марио Драги заяви, че по-нататъшно намаление на лихвите по депозитите няма да е необходимо. Това доведе до силно поскъпване на единната валута като EUR/USD се покачи до 1.1217 – движение от почти четири фигури.

Доларовият индекс, показващ представянето на щатската валута се понижи с 1.24% до 96.07 след като зелените пари отстъпиха спрямо повечето от валутите, включени в кошницата.

Щатската валута записа добро представяне срещу стоковите валути, които бяха под натиск заради поевтиняването при петрола. Доларът успя да поскъпне спрямо канадския долар с 0.6 на сто. Австралийският долар пък отстъпи пред зелените пари с 0.3 на сто до 0.7460. Единствено новозеландският долар се представи добре след като успя да нарасне срещу американските пари с 0.4%.

Лихви

Лихвите по облигациите завършиха с ръст след пресконференцията на Марио Драги. 10- годишните немски облигации се повишиха с 6.4 базисни точки, а тези на Великобритания отчетоха ръст от 6.8.

10- годишната доходност при американските облигации се покачи с 5 базисни точки, достигайки 1.93%.

Суровини

Златото поскъпна с почти процент и половина по време на вчерашната търговия. Благородният метал реагира положително след изказването на Драги, че бъдещо намаление на лихвите “няма да е необходимо”. Златото успя да се върне над ключовото ниво от 1260 долара като в края на деня се търгуваше на нива от 1271 долара за тройунция.

Среброто също се представи много силно, поскъпвайки с 2% до 15.60 долара.

Платината се представи най-слабо след като се търгуваше почти без изменение на нива от 981 долара за тройунция.

Основните метали затвориха на червено. Медта загуби 0.9 на сто от стойността си, алуминият поевтиня с 1.4%, а цинка отстъпи с 1.7%.

Петролът се понижи с половин процент, достигайки 38 долара. Сорт Брент претърпя по-силен спад след като загуби 2.3% от стойността си. Черното злато се търгуваше на цени от 40.05 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари в Европа затвориха на червена територия след като Драги заяви, че е малко вероятно да има следващо намаляване на лихвите. Това накара пазарите да смятат, че от Европейската централна банка са достигнали лимита за намаляване на лихвените нива. Водещият немски индекс DAX загуби 2.3% от стойността си, Euro Stoxx 50 се понижи с 1.5%, а британският FTSE 100 спадна с 1.8%.

Отвъд океана Dow Jones и S&P 500 завършиха търговията без изменения спрямо предходната сесия, докато технологичният индекс Nasdaq намаля с 0.3%

Подкрепи Economic.bg