Джип се вряза в минувачи в Мелбърн, има 19 ранени

Засега не е ясно дали става дума за умишлено нападение

Джип се вряза в минувачи в Мелбърн, има 19 ранени

Снимка: БТА

19 души са ранени, след като джип се вряза в пешеходци в центъра на в австралийския град Мелбърн, съобщиха световните агенции.

Шофьорът беше арестуван, след като белият му джип Suzuki се блъсна в спирка на кабелните трамваи в района на железопътната гара „Флиндърс стрийт“. Задържан е и друг мъж, намирал се в автомобила. Засега не е ясно дали става дума за умишлено нападение.

По данни на местни медии общо 19 души са получили медицинска помощ на място. Най-малко 12 от тях са били откарани в болница, включително дете в предучилищна възраст, получило сериозни травми на главата.

Полицията е взела засилени мерки за сигурност в центъра на града, за да гарантира сигурността на гражданите. По време на вечерния час пик районът е бил пълен с хора, пазаруващи за Коледа, както и с деца във ваканция.

Автомобилът преминал на червен светофар в 16:40 часа местно време (5:40 ч. по Гринуич) и се врязъл в хората, намиращи се на пешеходна пътека.

Очевидци заявиха пред местна телевизия, че джипът е ускорил до около 100 км/ч, преди да се блъсне в хората. Според един от тях автомобилът нарочно е завил към най-голямата група на пешеходната пътека. След като блъснал пресичащите, шофьорът ускорил отново, разказ още той.

При подобен инцидент в същия район през януари автомобил се блъсна в пешеходци край мол, причинявайки смъртта на шестима души. Случаят не беше оценен като свързан с тероризма, но след това на подстъпите към обществени пешеходни зони в Мелбърн и други градове на Австралия бяха поставени бетонни блокове.

Коментари: 0