Ръст на биопроизводителите заради евросубсидиите

В момента делът на биоземеделските площи у нас е 10-15%, но се очаква увеличение

Ръст на биопроизводителите заради евросубсидиите

Снимка: БГНЕС

3809 ~ 1 мин. четене

Биологичното земеделие е сред най-приоритетните в новата Програма за развитие на селските райони за 2014-2020 г. Очаква се през следващата година все повече фермери ще се ориентират към биоземеделиетоТова прогнозира председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Пламен Драгнев пред БТА. В момента делът на земеделските площи, използвани за биоземеделие у нас, е не повече от 10-15%. 

Биопроизводството у нас е концентрирано основно в маслодайни култури и трайни насаждения, като делът им в продуктооборота на страната е с малък дял от 1-2%, каза експертът. Причината е, че това са специфични продукти, които в по-голямата си част, като маслодайните например, се изнасят. Много от производителите са ориентирани към черупковите насаждения, като орехи, бадеми, лешници и др. култури, непретенциозни към ползването на препарати и торове. 

Пламен Драгнев допълни и искането на неговата организация да се направят необходимите законодателни промени, за да могат стопаните с агроекологични ангажименти гарантирано да използват земята за период от 5 години. Когато производителите кандидатстват по мерките за агроекология, поемат 5-годишен ангажимент за нивите, които ползват, припомни председателя. 

„Затова най-големият проблем в момента за всички, които искат да кандидатстват по тези мерки, е да могат да гарантират ползването на една и съща площ в рамките на тези 5 години. Особеност на нашето земеползване е, че в масовата си част земите се обработват с едногодишен договор“, припомня той. 

Подкрепи Economic.bg