Ръстът на цените на имотите в София затихна

Вижте кои са най-предпочитаните квартали през 3-тото тримесечие и цените на имотите в тях

Ръстът на цените на имотите в София затихна

Снимка: Economic.bg

Темпът на нарастване на цените на имотите в София очаквано затихна и те оставанаха без промяна през тази година на база реално сключени сделки. Последното тримесечие ще бъде особено силно за имотния пазар, показва анализ на Bulgarian Properties.

"Още в началото на тази година имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно за пазара", обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Тя подчерта, че 2019 г. се отличава с рекордно ниска безработица и нарастващи доходи, исторически ниски лихвени проценти по кредитите, увеличаване на обемите продажби и стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на обема на новоиздадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. 

Средните цени на продадените жилища в София през 3-тото тримесечие остават без изменение - 1088 евро/кв.м. при 1090 евро/кв.м. за същия период на миналата година. Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години средната покупна цена се движи около 90 000 евро с изменения около тази сума в зависимост какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.

Данните показват още, че през 2019 г. имотите в столицата са най-достъпни за купувачите. През второто тримесечие на годината за покупката на 1 кв.м. са нужни 1,23 средни софийски заплати. Това е най-ниската стойност през последните 10 години. Основната причина е забавянето на ръста на цените и продължаващото нарастване на доходите на хората. От друга страна лихвените проценти са на исторически ниски нива - около 3% и се очаква да се запазят и през следващата година. Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Развитието на новите проекти продължи от там, където беше спряло преди 10 години, а именно в районите по южната дъга на околовръстното шосе. Колкото и минуси да имаха квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и други, безспорен факт е, че те са южни квартали, близо до Витоша, близо до центъра и до основни точки от града и поради тези причини те пак заемат топ позиции в търсенето на купувачите, а с времето и средата им се подобрява.

Квартал "Банишора" успя да дръпне значителен интерес с хитовия комплекс Park View Residence. Средните цени на имотите там са 985 евро/кв.м. "Манастирски ливади" постепенно се връща в полезрението на купувачите заради централното си местоположение по бул. България и близо до Витоша. Цените там са 1042 евро/кв.м.

"Витоша" остава сред най-предпочитаните квартали за купувачите заради близостта до централни булеварди, бизнес центрове, планина Витоша, както и заради отличните проекти за затворени комплекси с ниско застрояване, които се предлагат на пазара. Средната цена на имотите е 990 евро/кв.м. Следващ в списъците на купувачите е кв. Кръстова вада, където водеща роля за привлечения интерес има знаковият комплекс Vitosha View. Цените там са 1308 евро/кв.м.

Активно се търгуваха жилища и в ж.к. Люлин 2, където на пазара е единствената сграда ново строителство с Акт 16, която се предлага на цени между 650 и 700 евро/кв.м. Останалите популярни за покупка квартали в София Дианабад, Младостите, Малинова долина, както и някои по-крайни квартали като Връбница.Ново строителство

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите 9 месеца остават на същите нива като 2018 г., но през 2019 г. сградите са с около 10% повече жилища в тях и с по-голяма застроена площ с около 8.5%. Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешителни от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането имаме стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване. Новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки, сочат още данните на Bulgarian Properties. Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 6 874 имотни продажби при 6 376 за същия период на 2018 г., което е ръст с около 8% на годишна база. Въпреки колебанията в статистиката поради липсата на вписване на предварителни договори за имоти ново строителство през предходни периоди, когато дори се отчиташе спад в продажбите, се вижда, че тези продажби вече започват да се отразяват и да добавят към стойностите на обемите продажби.

Коментари: 0