Растежът на Китай остана изненадващо стабилен

Според анализатори обаче е рано да се говори за преобръщане на негативния тренд от последните години

Растежът на Китай остана изненадващо стабилен

Снимка: Pixabay

360 ~ 2 мин. четене
През първото тримесечие на 2019 г. китайската икономика е нараснала с 6.4%, с което донякъде опроверга предварителните очакванията на анализаторите за забавяне на икономиката, пише Reuters. Промишленото производство е скочило рязко, а потребителското търсене и инвестициите са показали признаци на подобрени.

Всичко това идва на фона на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, които са към своя край.
Инвеститорите определят забавянето на Китай и търговската война като най-големите рискове, пред които е изправена глобалната икономика.

Въпреки сравнително добрите данни за първото тримесечие анализаторите предупреждават, че е рано да се говори за устойчив обрат в икономиката на Китай, чийто растеж през последните няколко години се свива. Според експертите е необходима по-нататъшна политическа подкрепа, за да се запази инерцията във втората по големина икономика в света. Много от тях очакват възстановяване едва през втората половина на 2019 г.

Пекин засили фискалните стимули тази година, за да увеличи растежа, обявявайки данъчни облекчения за милиарди долари и разходи за инфраструктура. Също така китайските банки отпуснаха заеми за рекордните 5.8 трилиона юана (865 млрд. долара) през първото тримесечие.

„Имаме нужда от повече доказателства, за да наречем това пълно възстановяване. Нашата гледна точка за икономиката все още е предпазлива“, каза Jianwei Xu, старши икономист в Greater China at Natixis в Хонг Конг. „Смятаме, че данните (по-силните от очакваните данни) са донякъде свързани със стимулите, но не можем да им го припишем категорично“, добавя той.

Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакваха растежът на БВП да се забави до 6.3% за периода януари-март спрямо година по-рано.

Пазарът на акции и повечето валути в Азия се повишиха след обявяването на данните, тъй като забавянето на Китай се разпростира все повече върху търговските му партньори от Япония до Германия.

Правителствената подкрепа постепенно оказва влияние, въпреки че икономиката продължава да е подложена на натиск, предупреди днес говорителят на Националното статистическо бюро Мао Шенйонг.

Тримесечният растеж бе подкрепен от рязък скок в промишленото производство, който през март бележи ръст от 8.5% - най-бързият за последните 4 години и половина.

Производството на строителни материали като стомана и цимент, както и машини, също показва силни резултати.

„Ръстът на промишленото производство вероятно ще остане стабилен, като се очаква износът да продължи да се увеличава“, каза Мао.

Експортът се е възстановил повече от очакваното през март, но анализаторите казват, че добрите резултати биха могли да се дължат по-скоро на сезонните фактори, отколкото на възстановяването на глобалното търсене. Дългите празници през февруари вероятно доведоха до известно засилване на доставките през март.
Коментари: 0