Ратко Младич е осъден на доживотен затвор

Той бе признат за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления

Ратко Младич е осъден на доживотен затвор
Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления, съобщава БНТ.

По-рано по време на четенето на присъдата той бе отстранен от заседанието на трибунала заради нервен изблик.

Защитата му поиска четенето на присъдата да се прекрати, защото на Младич му е прилошало и лекарите са измерили стойности на кръвното му налягане 180 на 80. Съдебният състав обаче заяви, че е получил друга информация от лекарите и че Младич може да издържи произнасянето на присъдата.

Защитата и съдиите спориха няколко минути, а през това време Ратко Младич станал, започнал да подвиква, да крещи и да хвърля слушалките за превод. Съдебният състав реши да прекъсне за кратко четенето на присъдата и да отстрани Младич от съдебната зала. 

Обвиняемият е бил преместен в друго помещение, в което от "удобно кресло" да следи произнасянето на присъдата. До него имало лекари, които могат да му помогнат, ако се наложи.

Младич бе обвинен в геноцид, нарушение на законите на войната и престъпления срещу човечеството, извършени през 1992-95 в Босна и Херцеговина. 

Почти 16 години той се укриваше от международното правосъдие, докато не беше арестуван в Сърбия през май 2011 и екстрадиран в Хага, припомня БГНЕС.

Основното обвинение срещу Младич е за събитията в Сребреница през юли 1995, когато в мюсюлманския анклав на Босна и Херцеговина бяха избити около 8000 мюсюлмански въже и момчета. 

През май трибуналът отказа да освободи временно Младич по здравословни причини за лечение в Русия.

Делото на Младич е последното, разглеждано от трибунала за бивша Югославия. След произнасянето на присъдата Младич ще може да обжалва, но жалбата ще бъде разгледана от Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища. 

Тази въззивна инстанция вече се занимава с обжалването на оправдателната присъда на лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и с обжалването на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден на 40 години затвор.
Коментари: 0