Разривът САЩ-Иран застрашава сделки за милиарди на ЕС

Основното опасение са американските санкции срещу Техеран

Разривът САЩ-Иран застрашава сделки за милиарди на ЕС

Снимка: Pxhere

На фона на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и решението на Вашингтон да върне санкциите срещу Иран, ЕС се мъчи да опази икономическите си споразумения с близкоизточната страна, пише BBC.

След като споразумението, сключено през 2015 г., влезе в сила през 2016 г., големите европейски фирми побързаха да сключат бизнес сделки на стойност милиарди долари с Иран. Поради тази причина, от това дали сега ЕС ще успее да убеди Иран да остане в ядреното споразумение и да не се налага и Брюксел да въвежда отново санкции срещу страната, зависят хиляди работни места.

Въпросните работни места могат да бъдат загубени и ако европейските компании спрат да работят с иранските с цел да запазят добрите отношения с американските си партньори.

Какво може да направи ЕС?

В момента ЕС има право на т.нар. „Блокиращ статут”. Той е създаден през 1996 г. и тогава е целял Блокът да се противопостави на американските санкции срещу комунистическа Куба. Сега европейските представители заявиха, че правят промени в този документ, за да избегнат най-новите американски ограничения спрямо фирми, работещи с Иран.

Има обаче съмнения какви законови правомощия дава статутът. Според информация на агенция Reuters Shell и някои други европейски компании с много операции в САЩ предпочитат да притиснат Вашингтон да прави отстъпки за различните конкретни случаи.

Какъв е размерът на търговията между ЕС и Иран?

Преди първоначалното въвеждане на санкциите срещу Иран през 2012 г. ЕС беше най-големият търговски партньор на близкоизточната държава. През 2011 г. Иран имаше голям търговски излишък с ЕС, но година по-късно търговията помежду им замря.

След ядреното споразумение от 2015 г. търговските обеми между ЕС и Иран отново започнаха да се покачват. През 2017 г. страните от ЕС са изнесли към Иран стоки и услуги на обща стойност 10.8 млрд. евро. Стоките и услугите от Иран към Блока пък са били на стойност 10.1 млрд. евро.

Повечето от вноса от Иран към ЕС е свързан с енергетиката – над 75% от внесената стока са петрол и други горива. Общността пък изнася към близкоизточната държава основно машини и транспортно оборудване, а на второ място – химикали. Основният европейски износ към Иран идва от Италия, следвана от Франция, Германия и Холандия. Търговията на Блока с Иран обаче представлява само 0.6% от общата му търговия с останалия свят.

Основните търговски партньори на Иран днес са Обединените арабски емирства и Китай, които допринасят съответно за 23.6 и 22.3% от цялата търговия на Техеран. На ЕС пък се падат 6%.

Ето кои компании конкретно работят с Иран

  • Френската Total е подписала сделка на стойност 5 млрд. долара да помогне на Иран да разработи най-голямото в света нефтено находище –South Pars;
  • Норвежката Saga Energy работи по споразумение за 3 млрд. долара за изграждане на соларни електрически централи в Иран;
  • Airbus продава 100 самолета на IranAir;
  • Европейската самолетостроителна компания ATR се съгласи да продаде 20 самолета на Иран;
  • Германската Siemens е подписала договори за обновяване на иранските железници и да ремонтира 50 локомотива;
  • Италианската държавна компания FS е подписала сделка за 1.4 млрд. долара за изграждане на високоскоростно железопътно трасе между градовете Кум и Арак;
  • Renault е подписала съвместно споразумение, в рамките на което в Иран да бъде построен инженерен център и завод. Целта е да се увеличи производственият капацитет на френския автопроизводител в Иран до 350 хил. превозни средства на година.

Коментари: 0