Разследването на произхода на COVID е „отровено от политиката“

Световната здравна организация се оплаква от силен натиск, който ѝ пречи да даде отговорите за пандемията

Разследването на произхода на COVID е „отровено от политиката“

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО

Снимка: YouTube/Стопкадър

1116 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Висш служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви в петък, че разследванията за произхода на COVID-19 са „отровени от политиката“, предава CNBC. Американският президент Джо Байдън обяви в сряда, че е наредил на разузнавателните агенции да изготвят доклад за произхода на заразата, включително дали е възникнала от човешки контакт със заразено животно или от лабораторна авария.

През последните дни СЗО е подложена на все по-голям натиск от американски и европейски служители да разследва отново дали коронавирусът би могъл да е „изпуснат“ от лаборатория в Ухан. Наскоро на бял свят излезе неразкрит преди това доклад на американското разузнаване, твърдящ, че още през ноември 2019 г. трима китайски изследователи са потърсили болнична помощ със симптоми, подобни на COVID.

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, попита дали страните могат да разделящ политиката от науката.

Поставянето на СЗО в положението, в което е поставена сега, е много несправедливо спрямо науката, която се опитваме да провеждаме. И ни поставя като организация, честно казано, в невъзможно положение да дадем отговорите, които светът иска“, каза Райън на брифинг за журналисти.

СЗО многократно е обвинявана, че е позволила на китайското правителство да ѝ попречи да извърши задълбочено разследване на произхода на COVID-19, който беше открит за първи път в Ухан в края на 2019 г. На изслушване в Сената по-рано тази седмица сенатор Джон Кенеди притисна главния медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи относно близките връзки на СЗО с Китай.

„Можем ли да се съгласим, че ако вземете китайския президент Си Дзинпин и го обърнете с главата надолу и го разтърсите, Световната здравна организация ще падне от джоба му?“ Фаучи отговори, че няма начин да знае влиянието на Китай върху агенцията.

Хипотезата, че COVID-19 произхожда от лаборатория по вирусология в Ухан, първоначално беше отхвърлена като теория на конспирацията, но тя придобива все по-голяма сила през последните седмици.

По-голямата част от разузнавателната общност вярва, че е еднакво правдоподобно, че вирусът произхожда от лаборатория и от животно. Федералните здравни служители продължават да поддържат позицията си, че е по-вероятно вирусът да има зоо произход. Уебсайтът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ все още посочва „знаем, че първоначално е дошъл от животно, вероятно прилеп“.

Коментари: 0