Реформаторите предлагат 11 ст. партийна субсидия

Партиите трябва да обявяват всички разходи, няма да си купуват имоти с тези пари

Реформаторите предлагат 11 ст. партийна субсидия
3782 ~ 1 мин. четене

Реформаторският блок внесе в Народното събрание проект за промени в Закона за политическите партии, с които се въвежда регресивна скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лв. до 11 стотинки за действителен глас и строги правила за харчене на субсидиите. Това съобщават от пресофиса на ДБГ. Така според вносителите годишно ще бъдат спестявани над 6,5 млн. лв.

Предлаганата регресивна скала предвижда на всеки 100 хил. реално получени гласа субсидията да се намалява с 10% – съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

От Блока предлагат Министерството на финансите да задържа 20 на сто от субсидиите и да ги дава само за избори, а партиите да не могат за придобиват недвижимо имущество с парите, отпускани им от държавата.

Като мярка за по-добър контрол законопроектът предвижда политическите сили освен годишните финансови отчети да представят пред Сметната палата подробна разбивка на разходите си за заплати, материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, за направени дарения.

Законопроектът трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, според авторите му.

Подкрепи Economic.bg