Реформаторският блок започва опити да формира правителство

Президентът Плевнелиев все още не им е връчил мандат за съставяне на кабинет

Реформаторският блок започва опити да формира правителство
Реформаторският блок започва консултации с парламентарно представените политически сили „с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности“. Това съобщиха от пресцентъра на блока, а решението е било взето от Изпълнителния съвет. От съобщението става ясно, че разговори с БСП и ДПС няма да се водят, като именно тези две партии се изтъкват като причина РБ да иска на всяка цена да състави правителство в рамките на настоящото 43-то Народно събрание.

"С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната", посочват от политическата сила.

Целта на консултациите е да се установи дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, „гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност“.

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще вземе мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не бъде изразена такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, блокът ще върне мандата незабавно.

Засега не е сигурно дали президентът Росен Плевнелиев ще даде третия мандат за сформиране на правителство именно на Реформаторския блок, но публично той заяви, че вероятността за това е най-голяма.

От ГЕРБ вече обявиха, че няма да участват в опити за правене на нов кабинет с този парламент и искат да се върви към предсрочни избори. Същото заявиха от БСП и ДПС. Така РБ ще трябва да прави кабинет с Патриотичния фронт, които са готови на това и с останалите малки партии. При всички случаи обаче такъв кабинет не може да има мнозинство.
Коментари: 0