Рейтингът на Тръмп падна до най-ниското си ниво за годината

Президентът на САЩ разкритикува доклада от разследването за руска намеса в американските избори

Рейтингът на Тръмп падна до най-ниското си ниво за годината

Снимка: БТА

Рейтингът на американския президент Доналд Тръмп се понижи с 3 процентни пункта и е на най-ниското си равнище от началото на годината досега. Причината е публикуваният в четвъртък доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, който направи разследване имало ли е руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Проучването за рейтинга на Тръмп е направено от агенция Ipsos съвместно с Reuters.

Според допитването, проведено непосредствено след публикуването на доклада на Мюлер - от четвъртък следобед до петък сутринта - подкрепата към Тръмп е намаляла с 3 пр.п. до 37%. Рейтингът на президента на САЩ бе 43 процента, след като главният прокурор Уилям Бар публикува миналия месец резюме на доклада на Мюлер.

50% от участниците в новото допитване са на мнение, че Тръмп или някой от щаба му е работил с Русия, за да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ през 2016 г. 58% са съгласни, че той се е опитал да спре разследванията за руско влияние върху неговата администрация. 40% от анкетираните са на мнение, че американският президент трябва да бъде свален от поста си, а 42% са против тази идея. Мненията на участниците в анкетата са рязко поляризирани по партийни линии.

Самият Тръмп чрез публикация в Twitter нападна хората, сътрудничили при разследавнето на Мюлер. Според него някои от изказванията, цитирани в доклада, са „изфабрикувани и напълно неверни“.
Коментари: 0