Рекордните запаси на САЩ смъкват цените на петрола

Прогнозата на Фед за икономиката на САЩ също притеснява пазара

Рекордните запаси на САЩ смъкват цените на петрола

Снимка: Pixabay

1412 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола паднаха с над 3% в четвъртък сутрин поради бавния растеж на търсенето и запасите на „черно злато“ на САЩ, които достигнаха най-високото ниво в историята си. Успоредно с това случаите на коронавирус растат в някои страни, сред които и САЩ, а Фед очаква икономическото възстановяване от пандемията да продължи с години, предава Reuters.

Към 7:20 ч. българско време европейският петрол Брент поевтиня с 3% до 40.48 долара за барел, а лекият американски суров петрол - с 3.41% до 38.25 долара за барел. Така двата бенчмарка изтриха ръстовете си от сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха неочаквано с 5.7 млн. барела през седмицата до 5 юни и достигнаха историческото ниво от 538.1 млн. барела - рекорд - тъй като в същото време в САЩ пристигна внос, закупен, когато Саудитска Арабия наводни петролния пазар през март и април. Това показват официалните данни от Американската администрация за енергийна информация (EIA).

Запасите от бензин също растат повече от очакваното - до 258.7 млн. барела. Запасите от дестилати, които включват дизелово гориво и отоплително масло, се повишиха с 1.6 млн. барела, но там увеличението бе по-малко в сравнение с предишните седмици.

Пазарът възприе отрицателно натрупването на запасите, въпреки че в данните има признаци за подобряване на търсенето на бензин, заяви анализаторът на стоковите пазари на Commonwealth Bank Вивер Дар.

Като допълнение към отрицателните настроения, Федералният резерв на САЩ заяви, че най-голямата икономика в света ще се свие с 6.5% през тази година, а равнището на безработица ще бъде 9.3% в края на 2020 г. в първите си прогнози за пандемичната ера.

Като допълнителен знак, че възстановяването ще продължи да бъде засенчено от коронавируса, общите случаи в САЩ са надхвърлили 2 млн. в сряда, като новите инфекции са се увеличили леко след пет седмици спад, според анализ на Reuters.

Подкрепи Economic.bg