Фед очаква да удължава икономическите стимули с години напред

Централната банка не вижда повишаване на лихвите в следващите години

Фед очаква да удължава икономическите стимули с години напред

Снимка: Twitter/@federalreserve

Федералният резерв остави непроменени лихвените проценти в сряда и се ангажира да поддържа своя безпрецедентен стимулиращ план, докато икономиката не се възстанови, предава CNN. Това означава, че може да минат години, докато лихвите в най-голямата световна икономика отново се повишат. „Точният сюжет“ на ФЕД не показва никакви увеличения на процента през тази или през 2021 г. Дори през 2022 г. мнозинството от управителите на банката смятат, че процентите ще останат на сегашните нива.

Не мислим за повишаване на ставките - дори не мислим да мислим за повишаване на ставките", каза председателят на Фед Джером Пауъл пред репортери по време на пресконференцията в сряда.

Досега централната банка се противопоставяше на отрицателните лихви, към които трябваше да се върнат други развити световни централни банки. Но гласовете в подкрепа на отрицателните проценти от мрежата на Федералния резерв стават все по-силни. Фед също така заяви, че ще увеличи покупките си на държавни ценни книжа и ипотечни ценни книжа, за да поддържа безпроблемно функциониране на пазара.

Фед намали лихвите до почти нула през март в началото на пандемията на коронавирус. Оттогава централната банка е поела милиарди долари за подкрепа на финансовите пазари, бизнеса и държавните и местните власти.

Но централната банка, както и федералното правителство, може да трябва да направят повече, за да върнат икономиката на крака", повтори Пауъл на пресконференцията в сряда.

Кризата с безработицата

Една от основните цели на Фед е да се насърчат икономическите условия, с които да се постигнат както стабилни цени, така и максимална устойчива заетост. Централната банка призна огромните човешки и икономически трудности", които пандемията на коронавирус нанесе на хората по света. До декември Фед очаква нивото на безработица да падне от 13.3% през май до 9.3%, което все пак е значително над 3.5% от февруари - близо 50-годишен минимум.

Милиони хора няма да си върнат старите работни места, и може да няма работа за тях известно време", каза Пауъл по време на пресконференцията. Дори до края на 2022 г. равнището на безработица все още се очаква да бъде 5.5%, много по-високо, отколкото в началото на тази година. Пауъл повтори, че някои демографски групи, по-специално жени, чернокожи и испански работници, носят основната тежест на кризата с безработицата.

Фед не очаква икономическите затруднения да отшумят скоро. Банката актуализира икономическите си прогнози за годината, като прогнозира 6.5% спад на брутния вътрешен продукт през 2020 г.

Коментари: 0