Reliance изпревари Exxon и стана енергийна компания №2 в света

Пазарната капитализация на Saudi Aramco е на недостижимо ниво и тя остава на върха

Reliance изпревари Exxon и стана енергийна компания №2 в света

Снимка: Pixabay

Индийската Reliance Industries Ltd изпревари американската ExxonMobil Corp. и се класира на второ място в списъка на най-големите енергийни компании в света по пазарна капитализация. Saudi Aramco остана на първо място, съобщи Bloomberg.

В Мумбай, в петък, акциите на компанията, собственост на най-богатия човек на Азия - Мукеш Амбани, скочиха с 4.3%, което доведе пазарната ѝ капитализация до 189 млрд. долара, докато пазарната капитализация на Exxon в края на деня, в петък, беше 183.63 млрд. долара. Пазарната капитализация на Saudi Aramco е на недостижимо ниво от 1.75 трилиона долара.

Приходите на Reliance от нейните нефтени и газови операции представляват 80% от приходите, но тя печели доста и от нейните дигитални услуги и пазари на технологии. Например, дигиталното подразделение на Reliance, Jio Platforms Ltd, привлече инвестиции в размер на 20 млрд. долара, което е в съответствие с установената тенденция, че глобалните ИТ гиганти са по-склонни да виждат бъдещето си в Индия, отколкото в Китай.

Коментари: 0