Volkswagen плати над $9.8 млрд. на американците, пострадали от „Дизелгейт“

Скандалът е струвал на компанията 30 млрд. евро до момента

Volkswagen плати над $9.8 млрд. на американците, пострадали от „Дизелгейт“

Снимка: Unsplash

Volkswagen плати над 9.8 млрд. долара обезщетения на американците, пострадали от „Дизелгейт“, съобщи Федералната комисия по търговия (FTC). Компанията се съгласи да предложи да закупи или поправи повече от 550 000 замърсяващи дизелови автомобили в САЩ, след като през 2015 г. призна, че използва софтуер за измама на тестовете за вредни емисии.

FTC в своя окончателен доклад по въпроса заяви, че повече от 86% от потребителите, попълващи рекламации, са избрали да върнат автомобила си чрез обратно изкупуване или предсрочно прекратяване на лизинга, вместо да им бъде ремонтирана колата.

Скандалът, който се разрази предизвика „революция“ на пазара на дизелови автомобили, който досега е струвал на Volkswagen 30 млрд. евро глоби, санкции и разходи за обратно изкупуване на превозни средства.

VW през 2017 г. се призна за виновен за измама, възпрепятстване на правосъдието и фалшифициране на изявления като част от споразумение за 4.3 милиарда долара, постигнато с Министерството на правосъдието в САЩ.

Миналия месец американският апелативен съд постанови, че VW не може да избегне потенциални финансови санкции, произтичащи от съдебни дела, заведени от два окръга. Въпреки това компанията не свпира да се опитва да оспорва делата с цел да плати по-малко глоби.

Коментари: 0