Renault съкращава около 400 служители в словенската си фабрика

Причаната са несигурните условия на автомобилния пазар заради кризата

Renault съкращава около 400 служители в словенската си фабрика

Снимка: Pixabay

580 ~ 1 мин. четене
Френският автомобилен производител Renault планира да съкрати около 400 от около 3200 работни места в словенското си звено Revoz, след като епидемията от коронавирус засегна търсенето на нейните продукти, съобщи Revoz във вторник, цитирана от Reuters.

Revoz произвежда моделите Clio, Twingo и електрически Smart Forfour. Най-големите й пазари включват Франция, Германия и Италия.

"Поради несигурните условия на световния автомобилен пазар, които са следствие от епидемията Covid-19, и информация за спад на глобалните поръчки, Revoz ще продължи производството си на две смени", се казва в съобщение в отговор на запитване на Reuters.

„В сътрудничество с агенциите и словенската служба по заетостта Revoz ще организира консултантски срещи за всички работници, които ще спрат да работят във фирмата (малко повече от 400 души според сегашните оценки)“, се казва в съобщението.

Миналият месец компанията беше заявила, че очаква да рестартира третата си ежедневна смяна този месец.

Revoz спря производството в средата на март в продължение на шест седмици поради коронавирусната епидемия. Досега Словения отчита 1467 случая на коронавирус и 104 смъртни случая.

Миналата седмица страната стана първата европейска държава, която обяви прекратяване на епидемията, но гражданите все още са задължени да носят маски за лице в закрити обществени пространства, да дезинфекцират ръцете си, когато влизат в такива пространства, и да поддържат разстояние най-малко 1,5 метра един от друг.

Правителството очаква БВП да спадне с поне 8% през тази година поради епидемията и последиците от нея. Миналата година експортно ориентираната икономика нарасна с 2,4%.
Коментари: 0