Гласуването догодина ще става и с машини, и с хартиени бюлетини

На второ четене:

Гласуването догодина ще става и с машини, и с хартиени бюлетини

Снимка: Unsplash

Гласуването на следващите парламентарни избори ще може да се осъществява по два начина – машинно или с добре познатата хартиена бюлетина. Това в крайна сметка решиха депутатите на днешното пленарно заседание, на което се разглеждаха на второ четене промените в Изборния кодекс, по които ще се ръководят следващите избори за национален парламент - редовни или предсрочни.

Дебатите по темата се проточиха и завършиха с два часа закъснение. Опозицията в лицето на БСП и ДПС настояваше вотът да се проведе само с машини, както бе отредено в Изборния кодекс, преди той да бъде променен за пореден път – както редовно се случва преди избори. Припомняме, че в досегашния закон бе разписано, че редовното гласуване за парламент догодина ще се осъществява 100% с машини във всички секции с над 300 гласоподаватели.

Дебатът за начина на гласуване се надигна особено силно през последните седмици на фона на скъсяващите се срокове за обявяване на обществена поръка, с която да бъдат осигурени устройствата. Експерти алармираха, че оставащото време започва да става все по-недостатъчно за обезпечаването на секциите с машини.

Коментари: 0