Държавата се активизира срещу високите сметки на „Топлофикация София“

Министър Петкова препоръчва да се удължи до края на септември срокът за подаване на възражения заради изравнителните сметки

Държавата се активизира срещу високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: Красимир Свраков

Министерството на енергетиката започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ и шест от компаниите, които извършват дейността дялово разпределение на топлинната енергия в София. Причината за нея е хаосът, който настъпи сред потребителите с изравнителните сметки за парно и парите, които трябваше да им бъдат върнати заради по-евтиния газ.

Обект на проверка са топлинните счетоводители „Техем Сървисис” ЕООД, "Бруната" ООД, "Нелбо" АД, "Термокомплект" ООД, "Топлоконтрол" ООД, "МХ Елвеко" ООД.

Фирмите за дялово разпределение или т.нар. „топлинни счетоводители“ разпределят в индивидуалните сметки на всички имоти консумираната от цялата сграда топлинна енергия, която се отчита от общ топломер.

От ресорното ведомство казват, че целта на проверката е да установи дейността на тези дружества свързана с прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия. Проверката ще бъде извършена в срок от 15 работни дни.

В съобщението се казва още, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова препоръчва на Асоциацията на топлинните счетоводител да удължи срока за подаване на възражения/рекламации във връзка с получените изравнителни сметки в срок до 30 септември 2020 г. включително. Причината е, че във ведомството са постъпили много сигнали на клиенти заради високите изравнителни сметки.

Припомняме, че хаосът със сметките за парно настъпи, след като се оказа, че от юни от "Топлофикация София" са започнали да приспадат част от парите, които трябва да се възстановят на абонатите, преди да бъдат готови изравнителните сметки, изготвени от топлинните счетоводители. С изравнителните сметки голяма част от столичните абонати са неприятно изненадани, че ще трябва да доплащат огромни суми.

Коментари: 0