„Рестарт“ за по-голямата част от бизнеса в Италия от 4 май

Търговците на дребно възобновяват дейността си от 11 май, а баровете и ресторантите - от 18 май

„Рестарт“ за по-голямата част от бизнеса в Италия от 4 май

Снимка: БТА

6944 ~ 2 мин. четене

Италия ще започне постепенно да възобновява работата на индустриалните предприятия и строителството от 4 май, а училищата ще отворят врати чак през септември. Една от най-силно засегнатите европейски страни ще позволи на някои предприятия да отворят отново още в предстоящата седмица. Това предвижда планът на италианското правителство за поетапната отмяна на ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавируса, съобщи премиерът Джузепе Конте пред италианския вестник La Repubblica, предава Reuters.

Италия, която бе силно засегната от вируса седмици преди други големи западни страни, е принудена да послужи като модел за това как да се бори с нея. Първите стъпки, които предприема страната по пътя за излизане от строгата блокада, наложена в началото на март, са наблюдавани отблизо по цял свят.

Конте описа поетапен процес, който ще доведе до рестартиране на голяма част от производството, въпреки че предприятията, посещавани от широката общественост, като барове и ресторанти, ще трябва да изчакат още малко. Някои бизнеси, които се смятат за „стратегически“, вкл. дейност, ориентирана основно към износа, могат да отворят тази седмица, при условие, че ще получат разрешение от местните органи.

Фирмите, ориентирани към износ трябва да възобновят дейността си по-скоро, за да намалят риска от изключване от производствената верига и загуба на бизнес. Не можем да удължим повече тази блокада, защото бихме рискували сериозно да подкопаем социално-икономическата тъкан на страната“, допълни Конте.

Премиерът на Италия повтори, че всяко рестартиране ще трябва да бъде постепенно и заяви, че компаниите ще трябва да въведат строги мерки за безопасност за здравето преди да отворят вратите си.

Вестниците съобщават, че индустриите, в които рискът от заразяване са ниски, като например производството и търговията на едро, ще бъдат разрешени да се отворят на 4 май. След това търговците на дребно могат да възобновят дейност на 11 май, а баровете и ресторантите - на 18 май, при строги условия за спазване на дистанция.

Ограничителните мерки доведоха до напрежение в третата по големина икономика в еврозоната, а италианските бизнес лидери призоваха да бъдат облекчени ограниченията, за да се избегне икономическа катастрофа.

Правителството въведе редица стимулиращи мерки вкл. държавни заеми, за да помогне на бизнеса да превъзмогне кризата. Някои фирми обаче се оплакват, че се наблюдават големи закъснения в прилагането им. Конте заяви, че правителството следи банките, за да се увери, че държавната гарантирана ликвидност е достигнала до компании в нужда. Той също така каза, че правителството работи по редица мерки за подпомагане на индустрията чрез намаляване на бюрокрацията.

Подкрепи Economic.bg