Ресторантьорите искат отпадане на забраната за силна музика на открито след 23 ч.

До колко часа ще може да има шум навън да се определя в зависимост от това колко близо има жилищни сгради

Ресторантьорите искат отпадане на забраната за силна музика на открито след 23 ч.
5402 ~ 1 мин. четене

Отпадане на забраната за силна музика след 23.00 ч. на открито, поискаха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Идеята им е по този начин да се подпомогне още повече ресторантьорския бизнес, а това до колко часа през нощта ще може да има силна музика да зависи от разстоянието между съответното заведение и наличието на жилищна кооперация, обясни председателя на асоциацията Ричард Алибегов пред „Нова телевизия“.

„Ние се намираме в момента в извънредна епидемична обстановка и се изискват извънредни решения. Трябва да се вземат много спешни такива в областта на туризма. Едно такова, което ние предлагаме е антикризистна преработка в Закона за шума така че да могат нашите колеги по Черноморието да посрещнат клиентидо по-късно. В момента и препоръките са да се сидим повече на открито и смятаме, че това е една хубава крачка в тази насока“, посочи Алибегов.

По думите му определянето на това до колко часа може да има силна музика на открито, трябва да става на база това колко далеч от жилищна сграда се намира даденото заведение, защото навсякъде ситуацията е различна.

Предложението на бранша е тази мярка да е в сила само за една година като антикризистна мярка. Припомняме, че от няколко години се заговори за създаването на т.нар парти зони по морето и зони за почивка. Тоест цели курорти или определени части от тях да са за почивка и такива, в които музиката може да е силна до сутринта. Решение за такава промяна в закона обаче все още не е взето.

Подкрепи Economic.bg