Reuters: Руският елит е инвестирал почти $100 млн. в сгради на Тръмп

Голяма част от собствениците в сградите на милиардера в Маями са руснаци

Reuters: Руският елит е инвестирал почти $100 млн. в сгради на Тръмп
1832 ~ 4 мин. четене

63-ма руснаци, сред които бизнесмени и регионални политици, са закупили от Доналд Тръмп недвижимо имущество в Маями, Флорида за минимум 98.4 млн. долара. Това установи специално разследване, проведено от Reuters, което се позовава на обществени регистри, интервюта и корпоративна документация.

През февруари американският президент категорично отрече да има каквито и да е връзки с Русия. „Мога да ви кажа, говорейки за себе си, аз не притежавам нищо в Русия. Нямам никакви сделки с Русия“, заяви Тръмп.

Разследването на Reuters обаче установява, че истината е малко по-различна. Според данните на агенцията 63-ма души с руски паспорт или адреси в Русия са закупили недвижимо имущество в 7 луксозни сгради на Тръмп в Южна Флорида на стойност минимум 98.4 млн. долара. Точната сума, която настоящият американски президент е спечелил от имотите в седемте сгради, остава неизвестна.  

Reuters подчертават, че купувачите включват и бизнесмени с политически връзки в Руската федерация. Такива са Александър Юзвик, бивш изпълнителен директор на „Спецстрой“ – руска държавна строителна компания със седалище в Москва, специализирана в изграждането на военни и разузнавателни сгради.

Други бизнесмени с политически връзки са Алексей Устаев, основател на банката „Викинг“ в Санкт Петербург и Андрей Трусков, съосновател на „Абсолют груп“ – холдингово дружество с интереси в банковото дело, имуществото и електрониката.

Всеки от тримата е платил над 1 млн. долара, за да получи право на собственост в апартаментите с марката „Тръмп“. Устаев дори си купува още едно жилище в сградите на бъдещия президент – този път мезонет за 5.2 млн. долара. Никой от тримата не е от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин.

Хора от второто и третото ниво на руския елит (от руските провинции) също са инвестирали в сгради на Тръмп. Такъв е Олег Мисерва, богат въглищен магнат и бивш полицейски началник, чиято компания оперира в руския Далечен Изток. Мисерва е инвестирал 6.8 млн. долара в един от най-луксозните мезонети в сградите на Тръмп.

Някои от руските купувачи изглежда се справят добре в Америка. Друг местен политик, Вадим Валериевич Гауталин си купува апартамент за 3.5 млн. долара в същата сграда. 5 години по-късно Гауталин го продава на печалба за 4.1 млн. долара на фирма от щата Делауеър с неизвестен собственик. Руският политик купува втори апартамент в същата сграда за 920 хил. долара, а няколко месеца по-късно го продава отново на печалба на семейство от Венецуела.

Гауталин е от полуавтономната руска република Башкорортостан, регион в полите на Урал, известен с добива на петрол. Той е син на зам.-окръжния прокурор и е депутат в регионалния парламент от 2013 г. до 2015 г.

Според руския федерален закон, като член на регионалния парламент, Гауталин е длъжен да декларира доходите и имуществото си. Reuters разполага с копие от декларацията за доходите му за 2013 г., където не се споменава за апартамента в сградата на Тръмп (макар че депутатът все още го притежава).

През последните години Гауталин активно инвестира в района на Маями. Неговата компания за недвижими имоти е вложила поне 28 млн. долара в имоти между 2012 г. и 2016 г. За последните 2 години фирмата продава 6 имота в предградие на Маями на печалба от над 238 хил. долара. Компанията на Гауталин притежава и малък мотел близо до плажа.

Не всички от руските инвеститори в имоти на Тръмп са толкова успешни. Един от тях е бизнесменът Павел Угланов, който през 2010-2011 г. изпълнява длъжността зам.-министър на индустрията и енергетиката в регионалното правителство на Саратов, Централна Русия.

След като напуска поста, той се премества със съпругата си в САЩ, където купува апартамент за 1.8 млн. долара в една от сградите на Тръмп, а 2 години по-късно го продава на доста добра печалба – за 2.9 млн. долара.

В Маями той започва няколко различни бизнеса, но поради липсата на необходимите връзки и протекции, които е имал в Русия, се проваля. „Той така и не разбра как американците правят бизнес“, свидетелства бившата му съпруга.

През лятото Угланов публикува снимка във Facebook с лидера на скандалния руски мотоклуб „Нощните вълци“ Александър Залдостанов. Залдостанов и неговия клуб (наричан от американците „банда“) са обект на санкции от САЩ заради сериозни подозрения в съучастие по време на руската анексия на Крим.    

Възможно е обаче това да не е пълният списък с руски инвеститори, тъй като анализът на данните е посочил, че 703 (или общо 1/3) от собствениците  на апартамент в някоя от 7-те сгради на Тръмп са дружества с ограничена отговорност (ООД), които имат възможността да скрият самоличността на физическия собственик на имота.

При друга част от купувачите пък националността е била непотвърдена и следователно не е била взета предвид. Руснаци с американско гражданство, които не са използвали руски адрес или паспорт при покупките си, не за включени в разследването.

Разследването на Reuters на инвеститорите в жилищните сгради на Тръмп във Флорида не е открило доказателства за неправомерни действия от американския президент или неговата фирма за недвижими имоти. Съмненията за неговата сериозна близост с Русия обаче остават. Подкрепи Economic.bg